Ексклюзиви
вівторок, 23 серпня 2016 11:56

"Зайти до Іловайська - особисте бажання Семенченка" - командир батальйону "Донбас-Україна"

"Зайти до Іловайська - особисте бажання Семенченка" - командир батальйону "Донбас-Україна"
Фото: www.battalion-donbass.info

В Іловайському котлі винна не конкретна людина, а ціла система. Про це в інтерв'ю журналу "Країна" заявив командир батальйону "Донбас-Україна" 47-річний В'ячеслав Власенко з позивним "Філін". Під час Іловайських подій був начальником штабу батальйону "Донбас".

Хто винен в Іловайському котлі? Хто має відповісти?

- Важко сказати у двох словах. Бо одразу виникає питання, а чому саме він і які докази. Тим паче там винна не одна людина, а вся система, яка була. Не знаю, хто повинен відповісти за котел. От я попрошу вас зварити борщ, а ви його жодного разу в житті не варили. І, наприклад, ви його пересолите чи щось не додасте, а я потім буду вас звинувачувати, що зварили поганий борщ. Це буде неправильно, бо ви ж намагалися зробити його смачним. Так само і командування ЗСУ, і ми намагалися провести вдалу операцію звільнення міста. Не вважаю, що можна однозначно звинуватити когось конкретного. У нас та нашого командування не було досвіду війни.

Одна з версій, чому так сталося - командування довго приймало рішення.

- Генпрокуратура та велика група військових експертів досі розбираються й аналізують. Вони повинні прийняти рішення. 1200 томів аналізування. Велику кількість людей допитали. Треба багато проаналізувати, відкинути плітки, інформацію, не пов'язану зі справою. Люди серйозно займаються цим питанням.

Ще одна версія - багато зрадників у Генштабі. Чи відбулися зміни в керівництві ЗСУ?

- Костянтин Гришин, він же Семен Семенченко (перший командир батальйону "Донбас". - Gazeta.ua) особисто приймав рішення і намагався зробити все, щоб потрапити до Іловайська. Він відправляв усіх туди, заявляючи, що там не більш як 200 бойовиків, ми швидко зайдемо, повісимо український прапор і повернемося. Тому 19 серпня 2014-го року ми їхали до Іловайська на одну добу, навіть не брали з собою боєприпасів і харчів на тривалі терміни. Семенченко задовбав Міноборони, щоб йому дали пару БМП і танків для цього. Дістав усіх в батальйоні. Хоча у нас плани були зовсім інші - розробляли операцію зі звільнення Донецька. Зайти до Іловайська - це особисте бажання Семенченка. І він все зробив, щоб "Донбас" туди пішов. Заведення туди нашого батальйону взагалі не розглядали у Міноборони і Генштабі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Якби взяли Іловайськ, війні був би кінець. Але сил не вистачило" - боєць батальйону "Донбас"

А коли пішли, то генерал ЗСУ Хомчак (операцію взяття Іловайська здійснювали під безпосереднім керівництвом Руслана Хомчака значно меншими силами, ніж передбачалося за планом, велика частина бійців з добровольчих батальйонів потрапила в оточення. - Gazeta.ua) визначив задачу нам: організувати опорний пункт на західній околиці Іловайська. А заходити туди повинні були Збройні сили. Але Семенченко сказав, там нікого немає, давайте зайдемо. Ми зайшли.

Поряд із якими справами можна поставити розслідування Іловайського котла за важливістю?

- Якщо у вас вкрадуть гаманець, то це така ж важлива справа. Це - злочин. Ми не є судом, щоб визначати, що важливіше. Вбивство людини в Києві так само важливе, як загибель в Іловайську. Важко віддати пріоритети ще якійсь справі.

Які висновки маємо зробити з подій серпня 2014 року?

- Українські хлопці хочуть і можуть воювати. Зараз ми отримали достатньо досвіду для того, щоб продовжити захищати і визволяти нашу країну.

Якою могла би бути сьогоднішня ситуація, якби не сталося Іловайського котла?

- Ситуація була б така сама, як і сьогодні. Іловайськ був переломним моментом. Він показав, що ми можемо виконувати задачі, які ставлять для звільнення України. Це - перший бій, коли військо 10 діб у повному оточенні показало, що може воювати.

Нагадаємо, у серпні 2014-го українські війська потрапили в оточення поблизу міста Іловайська на Донеччині. Російські командири запропонували "зелений коридор", якщо сили АТО здадуть зброю. Коли бійці виходили колонами, росіяни розстріляли їх впритул.

459 бійців загинули в Іловайську котлі, поранені - 478. Кількість зниклих безвісти не встановлена. Про це повідомив головний військовий прокурор Анатолій Матіос.
Голова слідчої комісії із розслідування Іловайської трагедії Андрій Сенченко заявив, що загинули близько 1000 військових.
Іловайськ оточили приблизно 3,5 тис. російських військових, посилених 500 бойовиками, вважає він.

Думки експертів та учасників подій серпня 2014-го на Донбасі про те, хто і коли відповість за Іловайський котел, читайте у свіжому номері журналу "Країна".

Зараз ви читаєте новину «"Зайти до Іловайська - особисте бажання Семенченка" - командир батальйону "Донбас-Україна"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути