пʼятниця, 13 травня 2022 21:00

Спецтема: Війна Росії проти України

"Захід зробив серйозні ставки" – що значить бажання окупантів "приєднати" Маріуполь до Росії

"Захід зробив серйозні ставки" – що значить бажання окупантів "приєднати" Маріуполь до Росії
Захід зробить все, щоб в України була зброя і гроші, щоб у Росії не було ні стимулів, ні можливостей продовжувати війну, каже Олексій Голобуцький. Фото: "Коментарі"

Те, що російські окупанти збираються "приєднати" Маріуполь до Росії, не матиме жодного значення. Це незаконно з погляду міжнародного права. У реальності ситуація вирішуватиметься військовим шляхом. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів політолог Олексій Голобуцький.

"Ці плани окупантів для нас нічого не означають. Так само було з Кримом, Донецьком і Луганськом. Усе вирішуватиметься на полі бою. Росіяни можуть планувати все, що завгодно. На якийсь час Маріуполь "приєднати". Але це все одно буде незаконно з погляду міжнародного права", – говорить Голобуцький.

Росія хоче захопити Донецьку й Луганську область повністю, додає політолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Може повторитися Іловайськ" – чи погодиться Росія випустити захисників Азовсталі

"Тому Маріуполь для них важливий. Можуть навіть зробити з нього окрему "республіку". Але якщо українська армія звільнить це місто, то це все не матиме значення. Не вірю, що це буде надовго. Занадто серйозні ставки зробив західний світ", – пояснює Голобуцький.

2014-го Захід не особливо турбувався проблемами України, тепер – стратегію змінили, каже політолог.

"Захід зробить усе, щоб Україна мала зброю і гроші, щоб Росії не мала ні стимулів, ні можливостей продовжувати війну. Ідеться про те, щоб відбити всі наші території. Про це відкрито говорять і дають нам можливості та інструменти. Військові з фронту кажуть, що ситуацію можна змінити на нашу користь. Росії не має перспектив утримувати окуповані території", – говорить Голобуцький.

Російські загарбники готуються провести референдум про "приєднання" Маріуполя на Донеччині в складі ДНР до Російської Федерації. Можливою датою проведення референдуму окупанти називають 15 травня, повідомила українська омбудсменка Людмила Денісова.

Маріуполь перебуває в блокаді з 1 березня. Захисники українського міста стримують атаки окупантів на завод Азовсталь у катастрофічних умовах. Там вже загинули сотні військових.

Зараз ви читаєте новину «"Захід зробив серйозні ставки" – що значить бажання окупантів "приєднати" Маріуполь до Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути