Ексклюзиви
пʼятниця, 13 травня 2022 12:56

Спецтема: Війна Росії проти України

Окупанти готуються "приєднати" Маріуполь до РФ: відома дата псевдореферендуму

Окупанти готуються "приєднати" Маріуполь до РФ: відома дата псевдореферендуму
Маріуполь перебуває в блокаді з 1 березня.  Росія фактично перетворила місто на випалену землю. Фото: facebook.com/denisovaombudsman

Російські загарбники готуються провести референдум про приєднання Маріуполя на Донеччині у складі ДНР до Російської Федерації.

Можливою датою проведення референдуму окупанти називають 15 травня, повідомила українська омбудсменка Людмила Денісова у Facebook.

"Про намір Росії інтегрувати Маріуполь свідчить перехід міста на російський код мобільного зв'язку та російські банки й заклади вищої освіти, які вже найближчим часом можуть з'явитися тут. Крім того, Росія планує визначити окремий перелік інститутів, які не тільки будуть здійснювати зарахування дітей із тимчасово окупованих територій, а й безпосередньо працювати на території області", - написала Денісова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вулиці Маріуполя вже заливає вода - очікують появу нечистот

За її інформацією, у місцевих школах окупанти змушують дітей підписувати зошити "Маріуполь. Ростовська область".

Денісова звернулася до Комісії ООН врахувати порушення Росією прав людини в Україні.

"Відповідно до Гаазької конвенції 1907 року, четвертої Женевської конвенції 1949 року, Додаткового протоколу 1 до Женевської конвенції 1977 року, окупаційна держава не набирає суверенітету над окупованою територією і повинна дотримуватися законодавства, чинного на такій території.

Ініціювання окупантом референдуму є грубим порушенням права вибору та брати участь в управління своєю державою", - додала вона.

11 травня стало відомо, що окупаційна "влада" Херсонської області має намір звернутися до президента Росії Володимира Путіна з проханням приєднати область до складу країни-агресорки.

Так званий керівник військово-цивільної адміністрації Кирило Стремоусов заявив, що "обійдуться без референдумів" . Натомість буде єдиний "указ" на підставі звернення "керівництва ХНР".

Зараз ви читаєте новину «Окупанти готуються "приєднати" Маріуполь до РФ: відома дата псевдореферендуму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути