понеділок, 02 жовтня 2017 18:57

За три роки війни - 4 тисячі терактів - експерт

За три роки війни - 4 тисячі терактів - експерт
Пожежу на артскладах у Калинівці було видно за кілька кілометрів

Вибухи на військових складах у Калинівці - це один із 4 тисяч терактів, які сталися за 3 роки АТО.

Так вважає 38-річний Богдан Петренко, заступник директора Інституту дослідження екстремізму, повідомляє Gazeta.ua

"Відповідати мають ті, хто охороняв приміщення. Незалежно від того, що стало причиною вибухів, системи безпеки не дотрималися. Не солдат-строковик, який цигарку закурив й усе зірвалося. Це має бути рівень міністерства та генерального штабу. Це вже не перший вибух. Відповідальність за Новобогданівку та Балаклію спихнули на низи.
Дисциплінарну мають понести у будь-якому випадку. Все інше залежить від ступеня тяжкості. Якщо слідство доведе, що діяли російські диверсанти, тут полетять погони. Якщо йдеться про халатність – це кримінальна відповідальність.

За три роки війни було порядка 4 тисяч терактів. Понесли відповідальність лише 10 чоловік. У випадку зі Сватовим закінчилося тим, що когось зняли з посади, комусь виписали догану. В армії досі існує корпоративна відповідальність – роблять усе необхідне, щоб не виносити сміття з хати. Після Калинівки можуть бути ще вибухи. Й коли рвоне на інших складах, ніби до речі скажуть: А от у Калинівці ми відсторонили чотирьох лейтенантів. Винні мають бути покарані незалежно від обставин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми всі знали, що арсенал рване" - показали жахливі руїни на місці будинків

А ще відповідальність повинен взяти на себе президент. Те, що вибухи відбулися на його день народження й фактично на його малій батьківщині, - це вже резонансний виклик. І він має дати гідну відповідь не тільки перед українцями, але й на міжнародній арені", -впевнений Богдан Петренко.

26 вересня вибухнув найбільший склад боєприпасів в Україні — 48-й арсенал Міністерства оборони. Розташований поблизу райцентру Калинівка Вінницької області. О 22:00 там розірвалися перші артилерійські снаряди.

Зараз ви читаєте новину «За три роки війни - 4 тисячі терактів - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути