пʼятниця, 29 вересня 2017 07:55

Вибухнув найбільший склад боєприпасів
2

Вибухи на 48-му арсеналі боєприпасів Збройних сил України поблизу райцентру Калинівка Вінницької області почалися о 22:00 26 вересня. За півгодини на місце прибули військові, рятувальники, поліцейські, бійці Національної гвардії. Дорогу Вінниця—Житомир перекрили, рух поїздів зупинили, небо в радіусі 50 кілометрів закрили для літаків
Фото: REUTERS
Евакуйованих мешканців райцентру Калинівка і довколишніх сіл Сальник та Павлівка Вінницької області тимчасово поселили у школі №6 Вінниці. Зранку місцеві почали приносити до закладу їжу та одяг

26 вересня вибухнув найбільший склад боєприпасів в Україні — 48-й арсенал Міністерства оборони. Розташований поблизу райцентру Калинівка Вінницької області. О 22:00 там розірвалися перші артилерійські снаряди.

За годину до складу прибули військові, рятувальники, нацгвардійці. Почали евакуйовувати жителів Калинівки та найближчих сіл Сальник і Павлівка.

— Такий взрив, що двері вилетіли. У вікнах скло випало молнієносно. Дивлюсь, а над лісом сяйво, за ним — феєрверк. Думаю, оце-то гулянка в "Дубовому гаю" (готельно-ресторанний комплекс. — ГПУ). За минуту поняла, то склади зриваються, — розповідає 44-річна Мілана Дмитрук із села Павлівка Калинівського району. — З переляку вбігаю в хату. Хватаю документи, гроші. З двома дочками і свекрухою схопили кофти, куртки — і навтьоки. За хвилину потухло світло. В пітьмі зловили сусіда, він підвіз до сільради.

Там збиралися люди. Готувалися виїжджати у сусідній райцентр Козятин. Більшість не витримували — сідали у свої авто і їхали.

— Голова сам взявся вивозити немічних та інвалідів. До самого ранку спасав усіх. Ми ночували в автобусі. Вже на ранок почули, що народний депутат Петро Юрчишин із братом дозволили поселятися в їхній санаторій "Радон" у Хмільнику.

Військові перекрили автотрасу Київ — Вінниця від виїзду з обласного центру до села Махнівка Козятинського району. Зупинили рух потягів на цій ділянці. У радіусі 50 км від складу заборонили польоти літаків. Нацгвардійці почали патрулювання, ловили мародерів.

Люди в паніці покидали села. Йшли закутані в ковдри й покривала.

— Постоянно падали на землю, бо вздовж дороги розліталися осколки. Весь час бахкало і світилося, — згадує 56-річна Олена Мельник із села Медвідка Він­ницького району. — Нам обіцяли автобуси, але їх не було. Людей підбирали волонтери. Ми гуртувалися і виїздили на дорогу хто чим може — тракторами, велосипедами, мотоблоками.

Найбільше постраждало місто Калинівка. Там снаряд від системи залпового вогню "Град" розтрощив два приватні будинки. У сусідній Павлівці — один.

— Мій чоловік робить охоронцем недалеко від того арсеналу. Якраз заступав у наряд. Ті вибухи почалися на його очах. Став повзти, аби десь сховатися. А снаряди над головою летять, — каже 33-річна Віталіна Михальчук із Калинівки.

27 вересня у всіх навчальних закладах Калинівки скасували заняття. Хворих із райлікарні евакуювали у Вінницю.

— Зараз штучно сіється паніка, люди видумують те, чого не існує, — каже вдень 27 вересня голова Калинівської районної ради Василь Поліщук, 59 років. — Не ясно, для чого розказують, що у місті згоріла школа №3, заправка, палають хімічні склади.

— Ми своїх людей евакуйовували в Липовецький район. У нас "Град" покромсав тільки один будинок. Люди встигли з нього вискочити, — говорить голова села Сальник Андрій Вовк, 40 років.

Жителів Сосонки Вінницького району не евакуювали. Люди виїхали власним транспортом до обласного центру.

— Рухалися колоною — кіньми, тракторами, вантажівками, мотоблоками. А на ранок вернулися, навіть худобу в поле вигнали. У нас тільки в одної жіночки снаряд застряв у городі, — каже місцева Ганна Копитко.

28 тисяч людей евакуювали із сіл Павлівка й Сальник, міста Калинівка в перші години вибухів. 12 тисяч розселили по школах і будинках культури дальніх сіл району. Ще близько 16 тисяч переїхали до родичів.

800  000  000 доларів коштують боєприпаси, що вибухнули під райцентром Калинівка Вінницької області. Розірвалися 60 тис. т снарядів, каже народний депутат Іван Вінник.

1567 квитків здали пасажири потягів із Вінниці у Київ. Усі рейси через обласний центр скасували, пасажирів висадили на станції Козятин.

1 людина травмувалася від вибухів — 49-річна Тамара Рибаченко з Калинівки. Живе за 2 км від арсеналу. Має забій грудей і попереку. Вибухова хвиля кинула її на погріб.

Залп "Смерчу" знищить 60 футбольних полів

48-й арсенал Збройних сил — це військова частина А-1119. Займає площу 60 га за 1 км від Калинівки і за 20 км — від Вінниці. Тут зберігається 188 тис. т боєприпасів — загалом 10 тис. умовних вагонів. Серед них — ракети для систем залпового вогню "Град", "Ураган", "Смерч". Залп останнього знищує все на 672 тис. кв. м — це 60 футбольних полів.

— Згоріла десята частина арсеналу, — говорить Олександр Кутовий із Державної служби з надзвичайних ситуацій у Вінницькій області.

Зараз ви читаєте новину «Вибухнув найбільший склад боєприпасів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути