пʼятниця, 07 квітня 2017 00:10

За створення ДНР голосували бабусі з сітками цибулі й автомийники
5

Містом ходили мутні молодики з синцями під очима у спортивних костюмах. За український прапор чи синьо-жовту стрічку – били
Фото: Четверта влада
Бойовики намагалися в усьому копіювати учасників Революції Гідності: наносили автомобільних шин та приготували "коктейлі Молотова", якими так і не скористалися
На місцях народних депутатів сиділи бабусі з сітками цибулі, нетверезі жінки, молодики в спортивних костюмах та автомийники. Саме вони й піднімали руки, коли голосували за проголошення республіки
На трибуну піднявся кінолог 51-річний Володимир Макович. Він зачитав у Донецьку "декларацію про державну незалежність ДНР"
2014-го на мітингах у Донецьку стояли Краснодар, Бєлгород, Воронеж, Ростов-на-Дону. Непевні мужички запитували, де купити горілку. Плутались у назвах вулиць і не тямили у гривнях.

7 квітня 2014 року у захопленій Донецькій обласній організації терористи проголосили створення Донецької народної республіки.

Вранці 7 квітня захоплена будівля ОДА обросла барикадами по всьому периметру. Бойовики намагалися в усьому копіювати учасників Революції Гідності: наносили автомобільних шин та приготували "коктейлі Молотова", якими так і не скористалися. Мітингарі навіть розібрали тротуарну плитку, якою час від часу швирголяли у випадкових перехожих.

"2014-го на мітингах у Донецьку стояли Краснодар, Бєлгород, Воронеж, Ростов-на-Дону, - пригадує 52-річна Наталія Зоц, журналіст, мешканка Донецька. - Їх говірка видавала. Заполонили побудовані до Євро-2012 хостели, готелі, будиночки. Непевні мужички запитували, де купити горілку. Плутались у назвах вулиць і не тямили у гривнях. Містом ходили мутні молодики з синцями під очима у спортивних костюмах. За український прапор чи синьо-жовту стрічку – били. Того дня в адміністрацію прийшли й місцеві. Це були мешканці колишніх шахтарських висілків. Там автомийником улаштуватися – це стати "уважаемым человеком".

У приміщення ОДА можна було зайти безперешкодно. На місцях народних депутатів сиділи бабусі з сітками цибулі, нетверезі жінки, молодики в спортивних костюмах та автомийники. Саме вони й піднімали руки, коли голосували за проголошення республіки. Потім терористи їх назвали парламентом. Обрані депутати Донецької адміністрації того дня на роботу не з'явилися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Захопили Донецьку обласну адміністрацію

Потім на трибуну піднявся кінолог 51-річний Володимир Макович, який нещодавно помер від пухлини мозку. Він зачитав у Донецьку "декларацію про державну незалежність ДНР". Одразу після цього "парламент" ухвалив рішення про входження новоствореної республіки до складу Росії. Обласний референдум призначили на 11 квітня. Пообіцяли. Що після цього складуть зброю.

Проросійські активісти з трибуни звернулися до президента Росії Володимиру Путіна з проханням ввести миротворчий контингент Російської Федерації. Говорили про репресії, утиски та залякування з боку нової влади, яка прийшла на зміну Віктору Януковичу.
"Всі ці місяці жителі Донбасу намагалися висловити свій протест. Звертаємося до Путіна, тільки в Росії ми бачимо захист. Тільки миротворчий контингент Росії здатний підтримати наші прагнення", - заявили посібники бойовиків.

Тим часом у Верховній Раді народний депутат Микола Рудьковський зареєстрував проект постанови про необхідність введення надзвичайного стану в Донецькій, Луганській і Харківській областях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російський фотограф показав приголомшливі фото окупованого Донецька

У прокуратурі проти бойовиків почали розслідування. Їх дії назвали масовими заворушеннями, мета яких - захопити державну владу й насильно змінити конституційний устрій.

Виконуючий обов'язки Президента України Олександр Турчинов терміново записав звернення. "Проти тих, хто взяв у руки зброю, будуть проводитися антитерористичні заходи", - сказав він.

ДНР досі залишається невизнаною усіма державами світу, окрім Південної Осетії та самопроголошеної Луганської народної республіки. Російська Федерація, яка з самого початку надавала бойовикам фінансову, військову та політичну допомогу на офіційному рівні не визнала "республіку". Путін лише підписав наказ про визнання паспортів ДНР, які дають право їх власникам знаходитися на території Росії.

Керує ДНР голова 40-річний Олександр Захарченко, який до подій 2014 року займався контрабандою. Вищим органом законодавчої влади є Народний Рада Донецької Народної Республіки (до листопада 2014 року носив назву Верховна Рада; також використовувалася назва Республіканське Збори). У ДНР зареєстрована лише одна політична партія — Комуністична партія Донецької народної республіки. Самопроголошена держава поділяється на 4 райони і 15 міст.

Здобутки ДНР за три роки існування сумнівні:
Пенсії не отримують пенсіонери та інваліди - гроші розікрала невизнаної республіки. Націоналізація приватного бізнесу обернулася "віджимом" та його занепадом.
Державні підприємства, які захопили бойовики, або простоюють, або порізані на метал.
Банківська система відсутня.
Не вистачає продуктів харчування та медикаментів. До аптечних пунктів завозять переважно підробки.
Більшість лікарень перетворили на госпіталі для бойовиків та російських кадровиків. Додому виписують навіть пацієнтів у тяжкому стані.
Дипломи ВУЗів ДНР не визнає ні Україна, ні Росія.
За всю історію ДНР на підконтрольні Україні території перебралися понад 3 млн. донеччан.

За час війни на Донбасі загинули 9640 осіб, ще 22 431 отримали поранення.

Зараз ви читаєте новину «За створення ДНР голосували бабусі з сітками цибулі й автомийники». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути