четвер, 06 квітня 2017 00:10

Захопили Донецьку обласну адміністрацію

6 квітня 2014 року близько 2 тис. проросійських мітингувальників зібралися на пл. Леніна у Донецьку. Після закінчення мітингу пройшли вул. Артема до будівлі Донецької ОДА. Адміністрацію охороняла міліція. Почалися сутички. Двом групам сепаратистів вдалося прорватися у двір адміністрації і в саму будівлю. З вулиці у вікно кинули гранату. Міліція відступила, а ОДА опинилася під контролем сепаратистів. Після захоплення вивісили прапори Росії та ДНР, оприлюднили резолюцію. Вимагали негайно скликати позачергову сесію Донецької обласної ради й прийняти рішення про референдум щодо входження до складу Росії.

Наступного дня у сесійній залі сепаратисти проголосили так звану "декларацію про суверенітет ДНР".

"До всіх цих подій ми навіть не знали, що у нас в Донецьку є проросійські сили, - згадує активістка донецького Майдану і підприємець Олена Маленкова. - Людей з червоними прапорами вважали "городскими сумасшедшими". Нікому не приходило в голову серйозно до них ставитися. Проросійських настроїв у Донецьку не було ніколи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російський фотограф показав приголомшливі фото окупованого Донецька

Автор: REUTERS
 

Керував штурмом адміністрації 6 квітня наш відомий дід Мороз Павло Губарєв (працював директором фірми з організації свят, надання послуг діда Мороза, - Gazeta.ua). Всі думали, що він ненормальний. Як виявилося, його готували в Росії ледве не з 2002 року. Біля будівлі поклали мішки з піском. Все це виглядало як криве дзеркало Майдану. Поставили програвач і крутили музику "Вставай страна огромная". Ми небезпеки не відчували. Було враження, що от прямо зараз все це закінчиться. Мовляв, не може такого бути, щоб ці ідіоти були здатні на щось серйозне. Все це дійство не виходило за межі площі біля ОДА. У місті тривало звичайне життя.

Серед тих, хто захопив адміністрацію, лише деякі були донеччанами. Основний контингент привозили автобусами з ростовськими номерами. Це були люди з перекошеними обличчями. У Донецьку я таких ніколи не бачила. Місцеві їх називали "вырожденцами". Вони справляли враження безформної темної сили.

Автор: REUTERS
 

Через знайомих ми роздобули мапу електромереж. Наші хлопці у ніч з 6 на 7 квітня перерізали кабель і залишили ОДА без світла. Сподівалися, що без електрики їм доведеться піти з адміністрації. Але за три години мережу відремонтували. Очевидно, що самі б вони цього не зробили. Хтось дав наказ зверху ремонтникам відновити електропостачання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У Донецьку триває полювання на людей" - активістка місцевого Майдану

До речі, я заходила до адміністрації. Вхід був вільним. Там було дуже багато іноземних журналістів. Кожен поверх займала якась банда. На восьмому поверсі було багато російських кураторів. Їх можна було впізнати по пітерському акценту.

Донецьк здали менти, місцеві СБУшники і міська влада. Силовики підтримували сепаратистів, а міська влада торгувалася з Києвом. Путін для них був котом, яким вони лякали київських мишей. Вони хотіли залишитися при владі, таким собі анклавом. Багато людей сиділи на фінансових потоках. Вони хотіли все це зберегти. А потім бойовики домовилися з Києвом. Інакше б їхню колону розбомбили під час відступу зі Слов'янська до Донецька".

За час війни на Донбасі загинули 9640 осіб, ще 22 431 отримали поранення, ідеться у 15-й доповіді ООН.

Зараз ви читаєте новину «Захопили Донецьку обласну адміністрацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути