субота, 15 березня 2014 22:54

З криками "Беркут!" сепаратисти пішли на штурм донецької міліції та СБУ
5

Фото: Тетяна Заровна

Люди з прапорами РФ, "Донецької республіки", "Російського блоку", "Східного фронту" та георгіївськими стрічечками - всього біля 500 осіб - обложили головний вхід у будівлю СБУ на вулиці Щорса в Донецьку.

Вони потрощили вікна і зламали двері в Управління СБУ в Донецькій області з криками: "Губарєв!" та "Беркут". Вимагали звільнити їхнього лідера Павла Губарєва.

Як розповів один з активістів, вони прорвалися у вестибюль і збиралися залишатися там до тих пір, поки "народного губернатора" не повернуть з Києва. Були чутні гучні хлопання, схожі на вибухи, летіли димові шашки. Проте далі за вестибюль активістам пройти не вдалося. Хоча міліція їм практично не перешкоджала.

Керував штурмом заступник Губарєва - маловідомий Роберт Доня. Перед будівлею зняли державний прапор і поставили цього разу прапор "Донецької республіки". Натовп змусив вийти начальника СБУ Валерія Іванова, який так і не дав клятву на вірність губаревцям, але обіцяв нікого не затримувати.

- Губарєв говорив те, що я хотів почути - щоб Донбас відокремився від бандерівської України і не годував Київ. Я приїхав в Донецьк з Дзержинська, приїду і завтра. Готовий з автоматом захищати донецьку землю від фашистів, - поділився з Gazeta.ua пенсіонер, який не побажав себе назвати.

В цей же час близько 200 осіб взяли в облогу міське управління міліції з вимогою звільнити їхніх прибічників, затриманих після подій 13 березня, коли на площі Леніна був убитий молодий "свободівець".

В результаті штурму до мітингувальників вийшов начальник міського главку МВС Максим Кириндясов. Він повідомив, що під час переговорів з демонстрантами вирішено задовольнити усі їхні вимоги. Проте, відмітив Кириндясов, у будівлі міського управління немає нікого із затриманих.

Крім того, учасники пікету міського управління вимагали повернути на посаду начальника ГУ МВС в Донецькій області Романа Романова, що звільнився після того, як проросійські активісти захопили будівлю Донецької обласної державної адміністрації 3 березня.

Протестувальники заявляють, що від завтрашнього дня спільно з міліцією охоронятимуть порядок. "Усі затримання узгоджуватимуться з нами", - заявили вони, запросивши охочих активістів підійти завтра до будівлі Ворошилівського райвідділу міліції і почати патрулювати місто.

Ще близько 300 осіб мітингували на центральній площі, вимагаючи проведення референдуму за приєднання Донбасу до Росії.

Уранці на площі мітингували близько 3 тисяч людей. Вони скандували: "Росія", "Путін", "Донбас, вставай", "Ахметов – зрадник!", "Тарута – геть!", "Референдум!". Після цього пройшлися центральною вулицею, зупинивши рух транспорту. Хоча подавали заявку тільки на мітинг біля пам'ятника Леніну.

Слід зазначити, що у свою чергу Координаційний комітет патріотичних сил Донбасу попереджає жителів і владу Донецької області про можливі терористичні акти в Донецьку 16 березня. У заяві цього комітету говориться, що на проросійські акції в столицю Донбасу завтра планують звезти до 50 тисяч осіб. У тому числі - організовані злочинні групи, в завдання яких входить захоплення державних органів і громадських будівель.

Організація теракту з численними жертвами потрібна, на думку авторів заяви, для того, щоб подати це в російських ЗМІ як акт агресії "бандерівців".

Водночас, сьогодні в Маріуполі в останню мить відмінили антивоєнний мітинг. Це сталося після того, як з'явилася інформація про появу в місті приїжджих з автоматичною зброєю і можливий розстріл мирного мітингу за єдину Україну.

Зараз ви читаєте новину «З криками "Беркут!" сепаратисти пішли на штурм донецької міліції та СБУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути