Ексклюзиви
четвер, 21 січня 2021 15:05

Весь час в італійській тюрмі мене намагалися спровокувати – Марків

За 10 місяців, поки тривало слідство, у його камері поміняли два десятки людей, говорить в інтерв'ю журналу "Країна" військовослужбовець Національної гвардії України Віталій Марків.

Автор: Тарас ПОДОЛЯН
  Нацгвардієць Віталій Марків за хибними звинуваченнями відбував покарання у колонії для особливо небезпечних злочинців "Опера" в Мілані
Нацгвардієць Віталій Марків за хибними звинуваченнями відбував покарання у колонії для особливо небезпечних злочинців "Опера" в Мілані

У колонії для особливо небезпечних злочинців "Опера" в Мілані українського бійця утримували три роки і три місяці.

"Більшість співкамерників сиділи за вбивства. Намагалися мене розговорити. Розпитували, чому в Україні війна. Казали, не розуміють, чому не йду на угоду зі слідством.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Віталій Марків просидів у тюрмі 1222 дні

Останній співкамерник, албанець, отримав 20 років за збройне групове пограбування з тяжкими наслідками. При затриманні відкрив вогонь у відповідь. Провів із ним у камері два роки. Не товаришували, але розумілися. Він не курив, як і я. Усвідомлювали, що нам вигідно бути разом.

Усі 1222 дні в'язниці його намагалися спровокувати, каже Марків.

"У спортзалі почав задиратися чоловік. Я був готовий відреагувати: якийсь чахлик розказує мені, як жити. Підійшов в'язень із 15-річним "стажем", ми не були знайомі. Каже: "Подивись наліво". Там були охоронці, відеокамери. Чекали моєї реакції, щоб показати в суді".

Розмову з бійцем Національної гвардії України Віталієм Марківим читайте у журналі "Країна" від 21 січня 2021 року.

3 листопада апеляційний суд Італії визнав українського нацгвардійця Віталія Марківа не причетним до загибелі італійського кореспондента Андреа Роккеллі 2014-го на Донбасі. І скасував вирок у 24 роки в'язниці. Таким чином суд задовольнив клопотання захисту українського військового. На це рішення він чекав понад 3 роки.

4 листопада Марків повернувся у Київ. Продовжив службу у Нацгардії. Відновлюється на третьому курсі університету МВС.

Зараз ви читаєте новину «Весь час в італійській тюрмі мене намагалися спровокувати – Марків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути