четвер, 27 травня 2021 17:39

Вона потрібна армії: почали випробовувати нову артсистему "Богдана" - фото
9

САУ "Богдана" була вперше продемонстрована у 2018 році
Фото: defence-ua.com
САУ 2С22 "Богдана" виконана у натівському 155-мм калібрі. Перший парадний зразок зі "старим" дульним гальмом
Гаубиця встановлена на шасі КрАЗ-63221 та має спарену броньовану кабіну для розміщення обслуги бойової машини
155 мм САУ 2С22 "Богдана" у цеху КЗВВ. Вересень 2020 року
На "Богдані" також має бути встановлена цифрова система управління вогнем та, можливо, автомат заряджання

На полігоні Широкий Лан почалися випробування 155-мм української колісної самохідної гаубиці "Богдана". Уже здійснено понад 50 пострілів.

Попередні випробування проводяться для оцінки реальних можливостей озброєння та відповідності визначеним вимогам. Вони проходять за участю і під контролем представників Міністерства оборони України, пише Defense Express.

Українська самохідна артилерійська установка 2С22 "Богдана" калібром 155-мм розробляється на підставі спільного рішення Міноборони та публічного акціонерного товариства "Краматорський завод важкого верстатобудування" в рамках дослідно-конструкторської роботи за державним оборонним замовленням з лютого 2016 року.

Вперше український зразок показали 14 липня 2018-го, а вже 24 серпня того ж року САУ 2С22 "Богдана" могли побачити всі охочі під час військового параду на честь Дня Незалежності України. Передбачалось, що ДКР "Богдана", на яку вже витрачено 140 млн грн, буде завершена 2020 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи може Україна створити власний "залізний купол" для захисту від Росії?

Проте так не сталося. Темп розробки було втрачено, зокрема, через проблеми з закупівлею боєприпасів і подолання бюрократичних перешкод. Наслідком стали судові "розборки" між заводом і Міноборони з приводу зриву термінів виконання ДКР.

У вересні 2020-го було отримано рішення апеляційного суду, що зрив графіку випробувань "Богдани" відбувся не з вини підприємства, а з огляду на брак необхідних боєприпасів. У листопаді 2020 року за підсумками судових рішень Міноборони погодилось укласти додаткову угоду на продовження дії контракту без застосування штрафних санкцій.

"Ця артсистема потрібна українському війську", - заявляв заступник Міністра оборони України Олександр Миронюк.

Для попередніх випробувань САУ "Богдана", застосовуються як 155-мм снаряди М107 та Mod 272 (інертні) виробництва Турції, так і 155-мм артилерійські снаряди, які були закуплені в чеської компанії Excalibur Army.

Закупка 155 мм сучасних боєприпасів у Excalibur Arm зняла будь-які перешкоди перед розробниками САУ "Богдана", щоб довести МОУ відповідність розробки вимогам тактико-технічного завдання і конкурентність рішень та технологій, що втілені у проєкті.

Ці 155 мм артилерійські снаряди великої дальності призначені для використання сучасною буксируваною та самохідною артилерією з довжиною ствола у 39, 45 та 52 калібрів. Дальність стрільби цими боєприпасами у найбільш просунутих САУ становить до 44 км.

Боєприпаси закуплені для всіх етапів попередніх випробувань - перевірки основних параметрів гармати, включно з дальністю, а також щодо перевірки стійкості стволу гармати на настріл.

До випробувань на Ширлані раніше з САУ "Богдана" було зроблено лише сім пострілів, включно з гідро- та холостими пострілами.

На Рівненському військовому полігоні відбулися випробування чеських снарядів. Дефіцит таких снарядів в Україні виник через пожежі на військових складах. Артилерійський підрозділ випробував 100-мм постріли УОФ12 чеського виробництва до гармати МТ-12 "Рапіра".

Зараз ви читаєте новину «Вона потрібна армії: почали випробовувати нову артсистему "Богдана" - фото». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути