середа, 24 березня 2021 11:49

"Війна так зачепила, що я перетнула точку неповернення": письменниця розповіла, як подолала глибоку депресію

Автор: надала Ксенія Фукс
  Події на Донбасі призвели до кількарічної депресії
Події на Донбасі призвели до кількарічної депресії

Письменниця з Донецька Ксенія Фукс 12 років живе в Німеччині. У Донецьку лишилися рідні й дім. Коли почалася війна на Донбасі, від сильних потрясінь вона пережила кількарічну депресію.

Про свій досвід вона розповіла Gazeta.ua.

"Був кінець квітня 2014 року. Я була однією з останніх пасажирок нашого нового донецького аеропорту. Ніколи не забуду: ми з батьком ішли по новому неймовірно красивому яскраво-помаранчевому залу, і в нас було відчуття якоїсь спустошеності. Не розуміли, що коїться. Вже була атмосфера недобра. Тато тоді сказав: "Щось не те".

А за місяць я побачила в німецьких новинах палаючим у вогні свій будинок у Донецьку, в якому провела все життя. Там на той час ще жили мої рідні. Після цього мені просто знесло дах. Я дзвонила своїм, але ніхто не брав трубку. Зв'язку не було. Люди просто зникли. Ті години було важко пережити", - пригадала Ксенія.

Невдовзі після цього вона опинилася в психлікарні.

"Була в кризовому стані. Не могла контролювати емоції. Мала навіть спробу суїциду. Коли перші симптоми депресії більш-менш стабілізувалися і почалася робота з психологами, виявилося, що депресія була суто симптомами на фоні емоційно нестабільного розладу особистості межового типу. У мене були госпіталізації в 3 клініках – це забрано не один рік. А потім ще безкінечна психотерапія і фармакологічне лікування. Тому що розлад особистості – це діагноз, який ти отримуєш до кінця життя. Якщо не опікуєшся собою, він може знову повернутися".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як позбутися відчуття страху - знайшли спосіб змінити роботу мозку

Вона зазначила, що в Німеччині лікування таких проблем на високому рівні.

"У лікарнях добре і приємно перебувати. Там великі кімнати, де можна покурити, подивитися DVD, пограти в якісь ігри. Там було затишно. І по-друге, комплексний підхід – і мистецтво, і музика, і спорт, і психотерапія. Лікування покривала страховка, яку сплачує кожна людина із зарплати щомісяця", - розповіла Ксенія Фукс.

Інтерв'ю з Ксенією Фукс читайте в журналі Країна.

У жінок із віком когнітивні здібності погіршуються частіше, ніж у чоловіків.

Дослідники із США проаналізували дані про зниження когнітивних функцій 26 088 людей, яких неодноразово тестували на глобальне пізнання, виконавчу функцію і пам'ять. На момент тестування середній вік учасників становив 58 років. Учені виявили, що в середньому чоловіки і жінки відчували погіршення пам'яті з однаковою швидкістю.

Зараз ви читаєте новину «"Війна так зачепила, що я перетнула точку неповернення": письменниця розповіла, як подолала глибоку депресію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути