субота, 23 квітня 2022 12:13

Викрадені в Україні діти "знайшлися" у сім'ях російських окупантів

Викрадені в Україні діти "знайшлися" у сім'ях російських окупантів
Російські терористи примусово вивозять дітей з України в Росію. Фото: facebook.com/denisovaombudsman

Викрадених в Україні дітей російські окупанти влаштовують у свої сім'ї.

Про такі факти злочинів стало відомо зі ЗМІ країни-агресорки, повідомила український омбудсмен Людмила Денісова у Facebook 23 квітня.

У повідомленнях ЗМІ йшлося про незаконне вивезення до підмосковної Апрелівки 27 дітей-сиріт. Їх "передали під тимчасову опіку до десяти місцевих сімей".

"Відсутня інформація, чи мають такі діти статус сиріт або позбавлених батьківського піклування та чи мають діти родичів, які бажають їх забрати до своєї родини. Невідомі умови перебування дітей, їхній стан здоров'я, чи враховувалась думка дітей при влаштуванні їх в такі родини", - підкреслила Денісова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти вивезли з Маріуполя до РФ близько п'яти тисяч дітей – Зеленський

Вона наголосила, що вивезення ворогом українських дітей є злочином, який відповідно до міжнародного права "підпадає під визначення торгівлі людьми".

"Дії окупантів порушують обов'язок держави забезпечувати права дітей в умовах збройних конфліктів, передбачені статтею Конвенції ООН про права дитини, та норми статті Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни. Вона забороняє здійснювати примусове переселення або депортацію осіб з окупованої території", - пояснила посадовиця.

Денісова звернулася до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення РФ в Україну. Закликала її врахувати ці факти злочинів.

Росіяни готують зміни до законодавства, щоб спростити процес всиновлення викрадених в Україні дітей. Держдума Росії вже опрацьовує поправки до закону, щоб додати можливість заміни прізвища після всиновлення. Повідомляють, що частину дітей окупанти вивезли з Маріуполя в Донецьк і в напрямку Таганрога.

Росія повторює сценарій 2014 року. Тоді з окупованого Криму вивезли українських дітей так званим потягом надії для їхнього усиновлення. За незаконне викрадення дітей країну-агресорку виключили з Європейської мережі омбудсманів із прав дитини (ENOC).

Зараз ви читаєте новину «Викрадені в Україні діти "знайшлися" у сім'ях російських окупантів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути