пʼятниця, 08 квітня 2022 15:00

Спецтема: Війна Росії проти України

Росіяни викрали понад 120 тис. українських дітей. Держдума спрощує закон про усиновлення

Росіяни викрали понад 120 тис. українських дітей. Держдума спрощує закон про усиновлення
Рашисти викрадають не тільки дітей-сиріт, а й тих, у кого є батьки. Фото: Укрзалізниця

Росіяни викрадають українських дітей і вже готують зміни до законодавства, щоб спростити процес всиновлення.

За різними джерелами, до Російської Федерації вже вивезли понад 121 тис. дітей. Серед них не тільки сироти, а й ті, у кого є батьки, повідомила омбудсмен Людмила Денісова в Telegram.

"Рашистські ЗМІ почали публікувати інформацію про ініціативу президента РФ щодо внесення змін до законодавства для організації прискореної процедури усиновлення дітей із Донбасу", - написала вона.

Держдума вже опрацьовує відповідні зміни до закону, щоб додати можливість заміни родини після всиновлення. Повідомляють, що частину дітей окупанти вивезли з Маріуполя в Донецьк і в напрямку Таганрога.

"Російські загарбники зазначають, що це діти-сіроти, проте всі діти-сіроти разом із дитячими будинками евакуювали з Маріуполя централізовано 24-25 лютого в перші два дні війни. Україна не має відомостей про те, що діти, яких планують усиновити, мають статус сиріт або позбавлених батьківського піклування", - наголосила Денісова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Солдати РФ викрадають цивільних українців і видають їх за "військовополонених"

За її словами, Росія повторює сценарій 2014 року. Тоді з окупованого Криму вивезли українських дітей так званим потягом надії для їхнього усиновлення. За незаконне викрадення дітей країну-агресорку виключили з Європейської мережі омбудсманів із прав дитини (ENOC).

"Тепер рашисти, обстрілюючи ракетами й танками домівки українських громадян, убивають батьків і викрадають наших дітей на окупованих територіях Сходу й Півдня України", - додала Денісова.

Такі дії РФ є грубим порушенням Конвенції ООН про права дитини та Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни. Конвенція ООН про права дитини передбачає усиновлення в іншій країні, але лише як альтернативний спосіб догляду за дитиною, якщо дитину неможливо передати на виховання або в сім'ю, яка могла б забезпечити її виховання або усиновлення в країні походження.

"Закликаю Комітет ООН із прав дітей, Комітет ООН із прав людини, Глобальний Альянс національних інституцій із прав людини (GANHRI) втрутитися в ситуацію і не допустити незаконного переміщення з території України дітей - громадян України та їхнє подальше протиправне усиновлення на території агресора", - написала омбудсмен.

7 квітня Генасамблея ООН призупинила членство Росії в Раді з питань прав людини за її злочини проти українського народу. Напередодні голосування дипломати заслухали звернення президента України Володимира Зеленського.

Рада ООН із прав людини схвалила резолюцію щодо засудження порушень людських прав під час воєнних дій Росії в Україні та створення спеціальної комісії з їх розслідування. За ухвалену резолюцію проголосували 32 члени Ради.

Зараз ви читаєте новину «Росіяни викрали понад 120 тис. українських дітей. Держдума спрощує закон про усиновлення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути