середа, 11 жовтня 2017 18:29

"В село зграя притягла людську руку" - четвертий рік шукають загиблих бійців на Донбасі
6

- Після бою убиті лежали 5 днів. Потім зібралася сільрада і своїми силами пішли ховати. З цілими тілами було простіше. Розірвані збирали в пакети для сміття. Всі склали в одну яму і поховали, - каже кореспонденту Gazeta.ua майор Віктор Колосов, начальник пошукової групи "Евакуація 200". Четвертий рік займається пошуками загиблих і зниклих без вісти.

Гуманітарний проект Збройних Сил України "Евакуація 200" почав існувати у вересні 2014 року. Два роки працювали спільно з союзом "Народна пам'ять". Група складається з двох відділень. Евакуюють загиблих військовослужбовців з територій Донецької та Луганської області й транспортують до місця поховання.

З якими проблемами зіштовхується гуманітарна місія у своїй роботі?

Не вистачає часу, доба не розтягується (усміхається). Вихідних і святкових днів у нас немає. Ще – стрес. Коли привозиш хлопця 19 років мамі, починається істерика. І вся ця негативна аура обвалюється на тих, які привезли загиблого. Гірше всього було після Іловайська. Багато сімей звинувачували нас у смерті рідних. Минуло кілька місяців і по телефону просили пробачення.

Хто входить у пошукову групу?

Представники всіх родів військ: є авіатори, сухопутні війська, люди з технічної служби. Специфіка роботи позначається на колективі. Для того, щоб потрапити до нас, потрібно пройти спеціальні курси Управління військово-цивільного співробітництва. Навчають в Києві на базі Національного університету оборони. Після цього людина складає психологічне тестування, де визначають її стійкість до стресу.

Як дізнаєтеся про місця поховань останків?

Інформація йде по телебаченню, зустрічаємося з місцевими органами влади. Люди знають, куди звертатися. Зараз працюємо у районі Луганської області – шукаємо загиблих в 2014 році. Місцевий житель вчора сам подзвонив, дав інформацію і група вже виїхала на це поховання. Найскладніше – знайти свідків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Створили "Карту пам'яті" загиблих на Донбасі

Скільки тіл загиблих може евакуювати місія за раз?

Вистачає техніки для того, щоб організувати вивезення 150 тіл у день. У 2016 році за 3 місяці вивезли 100 осіб. Коли я був на ротації, в районі Спірного на кордоні Донецької та Луганської областей, за 4 дні підняли 18 тіл. Там ціле масове поховання було за 2014-2015 роки. Від 3-х до 8-ми чоловік. Кілька тіл було просто прикопано землею. Це гірше всього - їх починають розтягувати дикі звірі і собаки. В село зграя притягла людську руку.

Що стається з тілами бійців після того, як їх відкопали?

Вивозимо в Дніпровське управління судово-медичної експертизи. Там співробітники органів внутрішніх справ або охорони здоров'я проводять ДНК-експертизу. Займає до двох тижнів. Є сім'я, яка з 2014 року не хоче здавати матеріал ДНК. Бояться втратити надію. Після цього проводять слідство. Коли хлопці зникають без вісти, родичі пишуть заяву в прокуратуру про зникнення людини. Й лише тоді – поховання.

Ми займаємося і перепохованням останків. Є 3 кладовища, де поховані невідомі солдати. Кушугумське в Запоріжжі, Краснопольське в Дніпрі й кладовище в Старобільську. Найбільше невпізнаних в Дніпрі – 150 осіб. Спочатку їх було 372. В Старобільську таких 13. Є родичі, які залишають дітей на цьому військовому кладовищі, деякі везуть ховати додому.

Такими машинами пошуковці вивозять з передової тіла загиблих біців та мирних мешканців
Фото: Андрій Бузаров
Такими машинами пошуковці вивозять з передової тіла загиблих біців та мирних мешканців
Такими машинами пошуковці вивозять з передової тіла загиблих біців та мирних мешканців
Такими машинами пошуковці вивозять з передової тіла загиблих біців та мирних мешканців
Температура у цьому сталевому нутрі рефрижератора не підіймається більше 0 градусів по Цельсію. Тіла в такому середовищі зберігаються найкраще

Під час пошуку співпрацюєте з представниками невизнаних республік?

У нас було 2 передачі останків тіл на непідконтрольну територію. Ми не знаємо, це представники незаконних формувань або цивільні, але в ЛНР виявили бажання отримати їх останки. З того боку теж забирали наших хлопців. У Луганську просто відповідальна особа за це є. У ДНР загиблими займається ціле відомство. Активно співпрацювали до 2017 року. Зараз у роботі пішов спад, бо у ДНР замінили керівний склад. Місцевих замінили на російських військовослужбовців. Тих людей, яким хоч щось тут було цінне, вже немає. А кадровикам все одно.

"Евакуація 200" займається лише пошуком військовослужбовців ЗСУ?

Ні. Були хлопці з добровольчих батальйонів, із Національної гвардії. Навіть кілька цивільних траплялися.

З родинами загиблих працюєте?

З кожною такою сім'єю говоримо індивідуально. Не можна всіх під одну гребінку. Деяким потрібно увага, іншим – просто час усвідомити те, що трапилося. Хтось хоче, щоб його не чіпали, залишили з горем наодинці.

Були випадки, коли тіло відмовлялися забирати з моргу і ховати. Люди не можуть змиритися з тим, що їх сина, брата, чоловіка, батька вже немає в живих. Перед від'їздом на передову у мене було 8 таких сімей. Не вірять навіть ДНК-експертизі. Тіла їх рідних лежать у морзі Дніпра з 2015 року. Продовжують самі вести пошуки. Одна сім'я за свій рахунок поїхала на непідконтрольну територію.

3 жовтня 2014 року пошуковці групи "Евакуація 200" знайшли рештки тіла старшого лейтенанта, командира танкового екіпажу Артема Абрамовича. Разом із ним у могилі опинилися 2 бойових побратима. 11 жовтня Артема перепоховали на Житомирщині.

Зараз ви читаєте новину «"В село зграя притягла людську руку" - четвертий рік шукають загиблих бійців на Донбасі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути