вівторок, 03 жовтня 2017 05:51

Створили "Карту пам'яті" загиблих на Донбасі

26 вересня в Сіверськодонецьку на Луганщині презентували проект "Карта пам'яті" про загиблих з початку збройного конфлікту на Донбасі. На сайті поки що є інформація про 10 101 людину. Більшість — чоловіки.

Збирали й обробляли дані працівники Центру документування Української Гельсінської спілки з прав людини.

— Шість місяців ми збирали дані. Серед відомих 10 тисяч імен про майже 100 людей ми знаємо лише позивні, — розповідає координатор Центру 43-річний Олексій Біда. — Про декого не знаємо, наприклад, точної дати чи місця народження. Або статусу — цивільний чи військовий. Але можна додати інформацію, за потреби.

Чорними крапками на карті позначені загиблі. Є військові й цивільні: чоловіки, жінки й діти. Встановили імена людей із 13 країн. Місце народження 2413 осіб поки що не відоме. Є особиста картка кожного загиблого — прізвище, стать, вік, місце загибелі.

Понад 8,5 тис. — військові, 1,5 тис. — цивільні.

— Я вдячна розробникам проекту. Сказати, що рада — не те слово, — каже рівнянка 24-річна Валентина Осьмак. — Не всіх знайомих знайшла на сайті. Вже є дані про "Брата" Дмитра Коряка. У лютому 2015-го загинув.

"Карта пам'яті" — українською мовою. Згодом планують додати англо- й російськомовну версії. Базу загиблих розробники оновлюватимуть. У цьому вони також розраховують на допомогу людей і підкреслюють: війна не закінчена, доки не похований останній загиблий.

Карта доступна за адресою memorialmap.org.

Зараз ви читаєте новину «Створили "Карту пам'яті" загиблих на Донбасі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути