понеділок, 25 липня 2022 09:53

Спецтема: Війна Росії проти України

В оточенні ворога: показали унікальні кадри евакуації поранених захисників з Азовсталі

В оточенні ворога: показали унікальні кадри евакуації поранених захисників з Азовсталі
Азовсталь після бомбардувань росіянами. Фото: news.sky.com

Західні ЗМІ опублікували кадри евакуації українських військових з території Азовсталі в Маріуполі на Донеччині.

Поранених бійців перевозили в госпіталі гелікоптерами, пише УНІАН.

Передавання необхідної техніки й завантаження поранених проводили швидко, оскільки була постійна загроза обстрілів з боку російських військ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що робити рідним зниклих безвісти, загиблих й полонених військових: інструкція

Багато місяців Азовсталь був під постійним вогнем окупантів. Завод обороняли українські військові, зокрема прикордонники й бійці "Азова".

У травні захисників евакуювали в медустанови на окуповану Росією територію Донецької області. Після цього українська влада почала розкривати подробиці таємних операцій з евакуації поранених бійців маріупольського гарнізону.

29 червня відбувся наймасштабніший обмін військовополоненими між Україною та Росією від 24 лютого. В Україну повернулися 144 захисники.

Зі 144 звільнених – 17 прикордонників і 95 оборонців Азовсталі. Серед останніх – 43 військовослужбовці полку "Азов". Найстаршому звільненому захиснику 65 років, а наймолодшому – 19. Більшість з визволених військових мають поранення. Дехто пересувається на милицях або в інвалідних візках. Загалом на обмін чекають ще майже 2,5 тис. оборонців Азовсталі.

Маріуполь опинився в російській блокаді з 1 березня. Упродовж майже трьох місяців українські захисники в надважких умовах тримали оборону Азовсталі, що піддавався постійним атакам з боку російських військ. Запаси їжі, води, медикаментів і боєприпасів у бійців закінчувалися. Кількість важкопоранених і загиблих постійно зростала.

Зараз ви читаєте новину «В оточенні ворога: показали унікальні кадри евакуації поранених захисників з Азовсталі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути