пʼятниця, 20 травня 2022 21:17

Спецтема: Війна Росії проти України

"Ми втратили багато льотчиків" - Зеленський вперше розповів про допомогу бійцям на Азовсталі

"Ми втратили багато льотчиків" - Зеленський вперше розповів про допомогу бійцям на Азовсталі
Відбувалося багато речей, які офіційно ніхто не міг коментувати, сказав президент Володимир Зеленский. Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський вперше розповів як українські льотчики намагалися долетіти до Азовсталі в заблокованому росіянами Маріуполі для допомоги військовим.

Велика кількість людей загинула. Про це глава держави розповів в інтерв'ю з нагоди триріччя інавгурації на посаді президента, фрагмент якого показали в ефірі загальнонаціонального телемарафону.

"Велика кількість людей загинула - наших льотчиків. На жаль. Абсолютно героїчні люди, які знали, що складно. Знали, що долетіти майже неможливо. Долетіти до Азовсталі й привезти їм ліки, харчі, воду, забрати тіла, поранених.

Багато речей відбувалося, які ніхто офіційно не міг коментувати. Чому? Тому що повітряних коридорів до Азовсталі не було через їхню потужну ППО", - розповів президент.

Зеленський сказав, що Україна "не просто так" закликала світ допомогти закрити небо над своєю територією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Хлопці евакуюються з одного пекла в інше" - дружини й матері бійців з Азовсталі звернулися до Туреччини

"Це ж не просто так всі ці розмови. Це ж не те, що ми боїмося літаків, хоча вони небезпечні. Але ми з вами бачили - вони (окупанти. - Gazeta.ua) також боялися летіти, тому що втрачали.

Питання було не тільки в літаках. Питання було в їхній ППО, ракетах, багато в чому. Тому ти не можеш просто підійти до Маріуполя. Там багато тижнів льотчики на гвинтокрилах, знаючи, що 90% - вони не повертаються. Уявіть собі, що робили ці люди. Вони летіли туди. Ми втратили багато льотчиків", - розповів Зеленський.

"Абсолютно героїчні люди (захисники Маріуполя. - Gazeta.ua). Не забуваючи, що там всі: і Нацгвардія, і 400 прикордонників. Багато було поранених і загиблих.

Також десантники, поліцейські, навіть працівники Служби безпеки України, медики, військові медики, місцеві пересічні люди. Усі ці люди абсолютно героїчні. Як це відбувалося, що тут відбувалося - це одне питання. Вони захищали Маріуполь", - сказав президент.

20 травня командир полку "Азов" підполковник Денис Прокопенко заявив, що найвище військове керівництво України наказало про збереження життя і здоров'я військовослужбовців гарнізону та припинення оборони Маріуполя.

Вчора Генеральний штаб ЗСУ повідомляв про заходи з евакуації українських військових із міста.

До лікарні в Новоазовську російські окупанти відвезли 53 важкопоранених військових. Ще 211 осіб доправили в Оленівку.

Зараз ви читаєте новину «"Ми втратили багато льотчиків" - Зеленський вперше розповів про допомогу бійцям на Азовсталі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути