понеділок, 09 січня 2023 08:39

Спецтема: Війна Росії проти України

В ISW з'ясували реальні цілі Пригожина у Бахмуті

В ISW з'ясували реальні цілі Пригожина у Бахмуті
Засновник приватної військової компанії "Вагнер" Євген Пригожин заявив про "підземне місто" в Бахмуті. Фото: ТАСС

Фінансист і засновник приватної військової компанії "Вагнер" Євген Пригожин намагається виправдати невдачі російської армії на Бахмутському напрямку.

Він заявив про важливість шахт навколо Бахмута та Соледара, сказавши, що вони мають "унікальні та історичні захисні споруди", які діють як "мережа підземних міст". Однак ці твердження є хибними, ідеться у новому звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

"Заявивши, що біля Бахмута і Соледара є шахти, які можна вважати унікальним так званим підземним містом, Пригожин намагається домогтися одразу декількох цілей. Одна з них ‒ підняти статус ПВК", ‒ сказано у повідомленні.

5 січня джерело з Білого дому повідомило, що Пригожин хоче заробити на видобутку солі і гіпсу з шахт біля Бахмута. 7 січня він сам зробив заяву про те, що в цих шахтах нібито є зброя Першої світової війни.

"Заяви Пригожина є спробою пояснити повільний темп просування "вагнерівців" навколо Бахмута. Також вони можуть частково пояснити його багатомісячну рішучість встановити контроль над територією. Колишній російський офіцер і блогер розкритикував Пригожина і російських командирів, заявивши, що всі знали про існування цих шахт при розробці плану наступу, і відкинув твердження про наявність в цьому районі історичної зброї", ‒ відзначили в ISW.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пригожин "помилував" частину зеків-найманців: ISW з'ясував мотиви

Водночас Пригожин надалі намагається отримати статус обраного російського губернатора, що допоможе йому посилити свій вплив і просувати особисті цілі. Це розкриває той факт, що для засновника "Вагнера" статус і особисті амбіції важливіші за перемогу в повномасштабній війні Росії проти України.

"Губернатор Курської області Роман Старовойт відвідав тренувальну базу Курської обласної народної міліції "Вагнера" 8 січня. Під час свого візиту він тренувався із Пригожиним. Деякі російські ЗМІ навіть представили візит Старовойта на полігон як зразок поведінки для російського політика, що ще більше підвищило імідж Пригожина як патріотичного лідера воєнного часу в російському інформаційному просторі. Таким чином Пригожин намагається заручитися підтримкою легалізації групи "Вагнер" у РФ", ‒ вважають експерти.

Керівник російської приватної військової компанії "Вагнер" Євген Пригожин пачками укладає своїх вояк перед Бахмутом не тому, що у нього є наказ взяти місто, а тому, що він матеріально зацікавлений в його захопленні. Зокрема, Пригожина дуже цікавлять родовища солі та гіпсу в районі Бахмута.

Зараз ви читаєте новину «В ISW з'ясували реальні цілі Пригожина у Бахмуті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути