вівторок, 07 березня 2023 09:15

Спецтема: Війна Росії проти України

В ISW проаналізували поточну ситуацію в Бахмуті: свіжі карти боїв
5

На фронті на Донбасі Збройні сили України провели кілька контратак північніше та південніше від Бахмута Донецької області.

Водночас російські окупанти дещо просунулися у самому місті, свідчать свіжі карти американського Інституту вивчення війни (ISW). Ситуація на сході Харківщини та заході Луганщини залишається напруженною.

На Луганському напрямку ворог намагається наступати біля Сватового. Війська РФ 6 березня провели обмежені атаки на північний захід від міста. Окупанти стверджували, що на лінії Сватове – Кремінна діє 3-тя мотострілецька дивізія.

Російські війська продовжували наступ також у районі Кремінної 5 та 6 березня. Вели безуспішні наступальні операції в районі Невського у 17 км на північ від Кремінної, Білогорівки в 10 км на південь від міста та Серебрянського лісництва.

Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Фото: understandingwar.org
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків

Бої на Донбасі не стихають. Окупанти продовжують наступ у Бахмуті та його околицях, де досягли успіхів, але досі не змогли оточити місто.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Десятки дронів і СУ-25 ворога: розказали про успіхи ЗСУ на фронті

На кадрах з геолокацією, опублікованих 6 березня, видно, як піхота бойовиків ПВК "Вагнер" вивішує прапор і позує перед пам'ятником танку Т-34 у східній частині Бахмута, підтверджуючи просування у напрямку до центру міста. Декілька російських блогерів заявили, що російські сили контролюють 40% Бахмута, але що їм все ще не вистачає фізичного контролю над критично важливими шляхами постачання міста.

6 березня українські війська здійснили контратаку на лінії Богданівка — Іванівське та в районі траси Т0504 Костянтинівка – Часів Яр – Бахмут.

Тим часом окупанти продовжують наземні атаки у Авдіївки. Присутність на цьому напрямку погано відновлених частин трьох окремих військових округів передбачає, що російські сили не зможуть проводити успішні наступальні операції на Донеччині в найближчому майбутньому.

Окупанти також просунулися в Мар'їнці і могли досягнути успіху на лінії Побєда – Новомихайлівка на південний захід від Донецька. Водночас експерти ISW не спостерігають візуального підтвердження цього.

Південний напрямок залишається відносно стабільним. Війська РФ продовжують боротися за збереження контролю над дельтою річки Дніпро у Херсонській області. На кадрах з геолокацією від 6 березня видно, як російські війська завдають удару по позиціях української розвідувальної групи на острові Великий Потьомкін.

Російські блогери дедалі більше стурбовані тим, що ЗСУ можуть розпочати контрнаступ на півдні України. Деякі російські джерела стверджують, що українські війська перекинули нове озброєння та військову техніку до західної частини Донецької області для майбутнього наступу на Мелітополь у Запорізькій області.

Оборона Бахмута на Донбасі досягла поставлених цілей і стала великим стратегічним успіхом для Збройних сил України. Необхідно було виграти час і завдати важких втрат армії Російської Федерації. Тож військові відомства, зі схвалення президента, розробили стратегію, згідно з якою оборона ключового району була пріоритетним завданням.

Зараз ви читаєте новину «В ISW проаналізували поточну ситуацію в Бахмуті: свіжі карти боїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути