четвер, 17 жовтня 2019 15:33

Укроборонпромом тепер займається ФБР

Служба безпеки України проводить розслідування щодо зірваного контракту на постачання 152/155 мм снарядів.

Фігурант справи - колишній заступник Міністерства економіки України та директор державного підприємства "Український центр "Безпека", пише колишній народний депутат Мустафа Найєм у Facebook.

"Невесела шпигунська історія, якою вже можна поділитися. У серпні 2015-го з території Російської Федерації в Україну прибув якийсь громадянин США, назвемо його Чарльз. Американець із Росії виявився дуже цікавим хлопцем і чомусь активно цікавився планами поставок зброї та боєприпасів до Збройних сил України. Протягом короткого часу він встановив тісний контакт із українськими чиновниками і з'ясував, що ВСУ має гостру потребу в серійному виробництві тв постачаннях снарядів 152/155 мм", - розповів він.

У серпні 2015-го холдинг "Артем", який входить до складу концерну Укроборонпром та Державне підприємство "Український центр "Безпека" заключили контракт із грифом "таємно" з американською фірмою Gray Fox Logistics.

Планували закуповувати снаряди.

"ДП "Безпека" забезпечувала фінансування і визначала постачальника відповідної лінії, а "Артем"- її установку та підготовку виробництва снарядів", - пише Найєм.

Отримавши половину суми, американське підприємство виставило українській стороні невигідні умови, а згодом перестали виходити на зв'язок.

У результаті обладнання до українського війська не надійшло, а контракт був на межі зриву.

"Втішна новина в тому, що цією угодою та безпосередньо компанією Gray Fox Logistics вже зацікавилися співробітники Служби безпеки України і Федеральне бюро розслідувань США. Згідно з офіційними даними реєстру судових рішень, розслідування проводить Головне слідче управління Служби безпеки України за фактом нанесення збитку обороноздатності та безпеки України", - додає Найєм.

Автор: Скріншот
  Скріншот публікації Мустафи Найєма
Скріншот публікації Мустафи Найєма

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Укроборонпром купуватиме через Prozorro все дорожче за 25 тис. грн

Шевченківський районний суд Київа задовольнив клопотання щодо проведення експертизи контракту.

"Тим часом концерн Укроборонпром робить все можливе, щоб програма підготовки серійного виробництва снарядів, нехай і з відстрочкою, все ж була виконана. Зараз між концерном і новим керівництвом Міністерства економіки проводяться відповідні консультації", - пише він.

Після проголошення незалежності та отримання без'ядерного статусу кількість ракетних комплексів, що перебувають на озброєнні української армії, суттєво скоротилася. Ті, що залишилися, наприклад, "Точка", були ще радянською спадщиною, обслуговувати яке було все складніше, оскільки за давністю років випуск багатьох комплектуючих припинили, а ресурс озброєння практично себе вичерпав.

Зараз ви читаєте новину «Укроборонпромом тепер займається ФБР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути