Ексклюзиви
четвер, 15 березня 2018 09:00

"Україна виграла" - рік тому почалася блокада Донбасу

"Україна виграла" - рік тому почалася блокада Донбасу
Блокада Донбасу: експерти розповіли про економічні наслідки. Фото: Podrobnosti

15 березня 2017 року РНБО підтримала пропозицію президента Петра Порошенка припинити транспортне сполучення та переміщення вантажів, окрім гуманітарних, між підконтрольною Україні територією та захопленими бойовиками районами Донбасу.

Блокада почалася 26 грудня 2016 року, але здійснювалася на громадських засадах. Тоді почали блокувати залізничне сполучення на окремих ділянках у Донецькій області, зокрема, вантажний рух у напрямку захопленої терористами Горлівки.

Причиною блокади стало значне переміщення контрабанди через так званий кордон. Іншою вимогою український активістів та волонтерів було звільнення бойовиками українських полонених. У перші дні проведення блокади один з її організаторів, Семен Семенченко заявляв, що акції на звільнення українських полонених проводитимуть також у Києві.

25 січня 2017 року на 41 км перегону Світланове — Шипилове лінії Сіверськ — Родакове заблокували вантажний поїзд.

2 лютого заблокували вантажний поїзд на перегоні Бахмут — Курдюмівка лінії Бахмут — Микитівка.

13 березня СБУ та підрозділ поліції спеціального призначення "КОРД" на станції Кривий Торець затримали 43 учасники блокади на одному з редутів, встановлених блокадниками. У затриманих вилучили 8 одиниць вогнепальної зброї, значну кількість пляшок із запальною сумішшю.

До 15 березня 2017 року заходи здійснювались у форматі громадської акції, яка, загалом, отримала неоднозначну оцінку у суспільстві.

"Собачої будки не побудували, а намагаються розхитати човен", - критикував блокадників торгівлі з Донбасом президент Петро Порошенко. Згодом президент ініціював переведення блокади окупованих територій на державний рівень.

"Ватажки республік" використовували блокаду, щоб нагадати жителям окупованого Донбасу: "В Україні вас ніхто не чекає".

"Ось бачите, як до вас ставляться! Вони хочуть, щоб ви здохли. І так буде завжди!" - розповіла про риторику бойовиків жителька Донецька Лариса.

26 липня 2017 року Укренерго повністю припинив постачати електроенергію в ОРДЛО.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Контрабанду в ОРДЛО почали возити по-новому

Ставлення політиків та експертів до блокади досі лишається неоднозначним.

"За сьогоднішнім курсом від блокади ми втратили від двох до трьох мільярдів доларів валютної виручки. Також втратили 150 тисяч робочих місць, а це ті люди, які працювали на окупованих територіях і були об'єднані з Україною. Тому що вони працювали під українською юрисдикцією", – 12 лютого 2018-го розповів народний депутат Сергій Тарута.

"До блокади Донбасу ми закуповували вугілля на окупованих територіях та в Росії. Але за рахунок того, що перекрили доступ на окуповану територію і українські теплові станції переобладнали під вугілля марки "Г", то кількість антрацитну зменшилася вдвічі. Тепер частину вугілля ми ще докуповуємо в США, натомість залежність від окупанта зменшилась майже на 75 відсотків", – 4 березня 2018 року розповів народний депутат Семен Семенченко.

"Нацбанк прогнозував, що бюджет країна втратить два мільярди гривень в наслідок блокади. Але такого не може бути, адже підприємства на тих територіях виробляли продукції максимум на півмільярда гривень. Однак ці підприємства навіть не сплачували податки до бюджету України, до того ж, ми їм навіть відплачували відшкодування на ПДВ. Тому виграш України від блокади був очевидним і становив майже чотири-п'ять мільярдів гривень", – 26 грудня 2017 року заявив екс-заступник голови правління НБУ Олександр Савченко.

Блокаду прокоментував голова правління "Донецького інституту інформації" Олексій Мацука.

Яку роль відіграла блокада для економіки?

Є висновки уряду про втрату економічного впливу на ту територію. І в першу чергу, що роботу втратили 30 тисяч людей, робітники вугільної промисловості. На підприємствах не виплачують зарплати. Наступного року у статистичному звіті уряду, думаю, побачимо втрачені мільярди.

Для суспільної свідомості вона яку роль відіграла?

Люди, які там працювали на шахтах і в промисловому секторі, на сьогодні не мають підстав для контакту з українською стороною. Вони виїжджають. Є такі приклади, коли їдуть в Росію на заробітки.

Як бойовики використовують цю ситуацію?

Ніби Україна "кинула" людей. Вони і в пропаганді це використовують. Малюють загрозливі форми, що нібито Україна намагається зекономити гроші на звичайних громадянах. Для їхньої пропаганди це дуже позитивний вектор. Бо вони, нібито, забезпечують людей роботою, а Україна - ні.

Заступник голови парламентського Комітету з питань боротьби і протидії корупції Борислав Береза ​​заявив про ліквідацію чергового каналу нелегальних поставок антрациту з тимчасово неконтрольованої території Донбасу.

Зараз ви читаєте новину «"Україна виграла" - рік тому почалася блокада Донбасу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути