четвер, 21 жовтня 2021 13:35

Україна порушила права внутрішньо переміщених осіб, не давши їм голосувати - ЄСПЛ

Україна порушила права внутрішньо переміщених осіб, не давши їм голосувати - ЄСПЛ
ЄСПЛ присудив виплатити заявницям по €4,5 тис. компенсації. Фото: Reuters

Відмова у праві проголосувати на місцевих виборах в Україні внутрішньо переміщеним особам із Криму й Донбасу є порушенням Європейської конвенції із прав людини.

Таке рішення сьогодні одностайно ухвалив Європейський суд із прав людини у справі "Селігененко та інші проти України", повідомляє "Європейська правда".

"Четверо заявниць, троє з яких раніше проживали в Криму, а одна у Донецьку, після окупації півострова й початку бойових дій на Донбасі переїхали до Києва у 2014-2015 роках. Вони зареєструвалися у столиці для голосування на місцевих виборах 2015-го, але їм відмовили", - йдеться у повідомленні.

Заявниці звернулися до українського суду, але суди першої інстанції постановили, що право голосу на місцевих виборах в Україні мають громадяни, які "належали" до своїх місцевих громад і проживали у відповідних виборчих округах. Місце проживання мало бути зазначене у їхньому національному посвідченні особи. Це рішення підтримали апеляційні суди.

ЄСПЛ установив, що влада не взяла до уваги особливості становища заявниць як внутрішньо переміщених осіб і дискримінувала їх під час реалізації своїх прав голосувати на місцевих виборах.

"Вони не могли повернутися до місця проживання і проголосувати. Заявниці перебували в Києві понад рік, платили місцеві податки, і тому були зацікавлені в результаті виборів. Вони також ризикували втратити статус внутрішньо переміщених осіб, якби змінили місце проживання", - йдеться у рішенні.

Україна має виплатити заявницям €4,5 тис. кожній як компенсацію моральної шкоди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Венедіктова в Гаазі розповіла про справи постраждалих від російської агресії українців

У січні ЄСПЛ виніс рішення за п'ятьма позовами щодо порушень Європейської конвенції із прав людини з боку української влади під час революційних подій на Майдані. Україна як держава мала виплатити деяким позивачам компенсації за матеріальну й нематеріальну шкоду й збитки. А також витрати, визначені в судових рішеннях. Суд також вирішив, що вимоги позивачів обґрунтовані.

Зараз ви читаєте новину «Україна порушила права внутрішньо переміщених осіб, не давши їм голосувати - ЄСПЛ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути