понеділок, 18 жовтня 2021 17:43

Венедіктова у Гаазі розповіла про справи постраждалих від російської агресії українців

Венедіктова у Гаазі розповіла про справи постраждалих від російської агресії українців
Гепрокурорка розповіла про 24 справи.

Генеральна прокурорка України Ірина Венедіктова зустрілася у Гаазі з прокурором Міжнародного кримінального суду Керімом Ханом.

Про це вона сказала журналістам у понеділок.

"Мені дуже важливо розуміти строки, коли наші мільйони людей, які постраждали від війни, сотні тисяч людей, які втратили домівки і все на окупованих територіях, тисячі родичів загиблих отримають правосуддя", - сказала.

"Я рада, що така професійна людина як прокурор Керім Хан - у нашій справі. Він має 25 років досвіду і стажу у подібних справах", - розповіла.

Водночас генпрокурорка сказала, що Україна досі не ратифікувала Римський статут.

"Як до нас відносяться партнери, коли ми приходимо до них за справедливістю, не ратифікуючи їх єдину засаду діяльності?

Потрібно дуже добре подумати, які ж інструменти мати, такі ж конкурентоспроможні, як і в наших європейських партнерів. Це наше завдання", - зауважила.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До Гаазького трибуналу направили матеріали про воєнні злочини Росії

"Україна сьогодні - у декількох міжнародних судах. Міжнародний кримінальний суд, тут же в Гаазі є міжнародний суд ООН і ще є Страсбурзький суд з прав людини. У Страсбурзькому суді у нас чотири справи.

Тут ми ще не зайшли у безпосередній суд. Ми тільки на етапі, щоб зайти на розслідування. Оскільки ми не ратифікували Римський статут, нам необхідна ще згода палати на розслідування.

У нас - 24 повідомлення, і Крим і Донбас. Останнє, яке ми подали - "паради" полонених, 14-15-ий рік. Я досі пам'ятаю картинки, коли 57 наших військових полонених проходили так званим "парадом" по Донецьку, коли знущалися з них.

Крім того є інші справи - наприклад Іловайськ.

Що стосується культурної спадщини і власності по Криму - так само. 24 окремі справи. Роботи буде дуже багато", - заявила.

Восьмий рік триває агресія РФ проти України. 2014-го російський окупант захопив Крим. Також російська армія захопила райони Донецької та Луганської областей. Там діють російські окупаційні адміністрації.

З початку російської агресії на Донбасі під час боїв загинули 2694 українські військовослужбовці, зазнали поранень 10 237, повідомляли Збройні сили України у травні.

У вересні на фронті загинули семеро українських воїнів.

Зараз ви читаєте новину «Венедіктова у Гаазі розповіла про справи постраждалих від російської агресії українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути