четвер, 28 листопада 2019 07:46

У Зеленського придумали, як діяти після повернення окупованих територій

У Зеленського придумали, як діяти після повернення окупованих територій
Робоча група з реінтеграції при президентові України знає, як мирити українців і карати злочинців після повернення територій. Фото - ТСН

Як після повернення окупованих територій в Україні збираються запобігати конфліктам у майбутньому - придумала робоча група з реінтеграції при президентові України, до якої входять генеральний прокурор Руслан Рябошапка, його заступник Гюндуз Мамедов та інші.

В Україні змінять законодавство у відповідності до міжнародного гуманітарного і кримінального права у сфері захисту прав людини. Про це пише theБабель із посиланням на проєкт концепції перехідного правосуддя, який має вирішити більшість проблем, з якими країна зіткнеться, коли завершиться збройний конфлікт.

Окрім того, Україна ратифікує Римський статут – це дозволить отримати всі права в Міжнародному кримінальному суді (МКС), що розглядає справи проти воєначальників, топ-чиновників, депутатів і президента країни-агресора.

У разі доведення у суді вини російських громадян Москва навряд чи їх видасть, оскільки 2016-го року відкликала свій підпис під Статутом. Але якщо хтось зі засуджених виїде за кордон, інші країни-підписанти зможуть його затримати і передати МКС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Росія має слабкі точки, куди ми маємо бити" - офіцер про повернення окупованих територій

Концепція перехідного правосуддя також передбачає створення єдиної бази винних у злочинах проти людяності та грубих порушеннях прав людини, а також бази фактів і свідчень, щоб потім обґрунтувати позиції України в міжнародних судах.

Окрім того, іноземним суддям дозволять бути експертами в судових провадженнях, повʼязаних зі збройним конфліктом. Ще один пункт концепції – відновлення прав кримських татар як корінного народу України.

Ще один напрямок концепції перехідного правосуддя – створення спеціального незалежного органу з відновлення істини. Подібні комісії після збройних конфліктів працювали в Латинській Америці, Європі, Канаді, Південно-Африканській Республіці.

Мета цього органу – розслідувати і оприлюднити найбільш резонансні злочини та розповісти про масштаби порушень прав людини під час конфлікту.

Комісію пропонують формувати на відкритому і прозорому конкурсі, а в якості учасників залучати авторитетних українських і зарубіжних експертів. Вони зможуть допитувати жертв конфлікту, свідків, чиновників і отримають доступ до інформації з обмеженим доступом.

Влада впливати на роботу комісії не зможе. Результатом роботи стане звіт, з яким ознайомлять владу і частково або повністю оприлюднять. Усі висновки звіту носитимуть виключно рекомендаційний характер.

Швидко повернути окуповані території Донецької та Луганської областей не вийде. Це тривала історія. Необхідно враховувати ставлення місцевих мешканців до України в цілому.

Зараз ви читаєте новину «У Зеленського придумали, як діяти після повернення окупованих територій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути