четвер, 30 січня 2020 23:46

"У тебе з'являється ціна": бойовики ДНР торгують полоненими українцями

"У тебе з'являється ціна": бойовики ДНР торгують полоненими українцями
Момент обміну полоненими між Україною та ДНР. Фото: ТСН

Терористи ДНР торгують полоненими як живим товаром. Кожен їх заручник має свою ціну.

"Саме слово "обмін" передбачає економічні відносини, - це категорія не гуманітарна, а економічна, змінюють як товар на товар. А раз ти виступаєш в якості товару, то автоматично у тебе з'являється ціна, яку тобі доводиться платити. Багато хто не хоче ставати публічними, щоб за них відкрито боролися, тому що в такому випадку їх "ціна" різко зростає", - говорить звільнений з полону бойовиків ДНР релігієзнавець Ігор Козловський.

Родичі полонених намагаються вирішити проблему самостійно і не звертаються до правозахисників і волонтерів. Однак, наявність необхідної для викупу суми не гарантує звільнення полоненого. У випадках тривалого утримання "на підвалі", коли постає питання про обмін заручників за списком полонених, до процесу підключається омбудсмен ДНР Дар'я Морозова.

"Я знаю випадки, коли для того, щоб внести кого-то в списки, ходили до Дарини Морозової. Але деякі, навпаки, не хочуть, щоб їх вносили в списки, в надії, що їх швидше викуплять", - додає вчений.

Колишній полонений та донецький журналіст Станіслав Асєєв додає, що нерідко до Морозової звертаються і самі члени бойовиків ДНР, які просять включити своїх товаришів по службі, які перебувають у СІЗО України.

"Один з ополченців у 2017 році говорив, що вони платили Морозовій 6 тисяч доларів (149 тис 078,40 грн - Gazeta.ua), аби та включила в обмін з боку ДНР людей з їхнього батальйону, які потрапили до нас у полон".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Обмін полоненими: Україна передала Росії та бойовикам списки

Україна та РФ розпочали переговори про обмін полоненими. Він буде стосуватись і українців, і кримських татар, яких утримують у Росії. Про це повідомив президент Володимир Зеленський. Він додав, що список на обмін уже погоджено в Мінську, але перелік встановлених осіб буде доповнюватися.

Останній обмін відбувся торік 29 грудня. Бойовикам віддали 15 кримінальних злочинців, які не мають стосунку до війни на Донбасі. Україна повернула 76 своїх громадян, Росії віддала 124 особи.

Зараз ви читаєте новину «"У тебе з'являється ціна": бойовики ДНР торгують полоненими українцями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути