четвер, 13 липня 2017 12:00

У мережі опублікували основні пункти "плану Макрона" щодо Донбасу

У мережі опублікували основні пункти "плану Макрона" щодо Донбасу
"Україна скасовує рішення про блокаду окремих районів, натомість РФ повертає Україні контроль над усіма підприємствами, які нині захопила в окремих районах".

План президента Франції Еммануеля Макрона складається з низки компромісів між Україною і РФ. Новий закон про деокупацію Донбасу, який повинні були схвалити на РНБО цього понеділка, однак цього не сталося - досить органічно вписується в так званий план Макрона - формулу, покликану стимулювати всі сторони - Україну і РФ - почати кроки з деескалації.

"Україна восени визнає окремі райони Донецької і Луганської областей окупованими, покладаючи всю відповідальність на Росію. Управляти операцією в Донбасі буде об'єднаний оперативний штаб Збройних сил України", - йдеться у тексті законопроекту. Повідомляє видання LIGA.net.

У РФ план французького президента відкинули практично відразу. Спочатку на рівні кремлівського зв'язкового Владислава Суркова, потім на рівні глави МЗС Сергія Лаврова. Але Путні виявився не таким категоричним. На саміті G20 пообіцяв Дональду Трампу, Еммануелю Макрону і Ангелі Меркель "подумати".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Трамп готовий на силове рішення щодо України" - експерт

"Нема про що їм думати, - сказав представник МЗС України. - Все і так очевидно - вони його відкинули. Коли ми пропонували кроки в план, пропонували кроки фактично компромісні, знаючи російян, ми абсолютно точно розуміли, що вони на цей план ніколи не погодяться".

З плану Макрона:

Пункт перший - усі сторони повинні припинити вогонь.

Пункт другий - сторони повинні прибрати важку техніку з лінії зіткнення.

Пункт третій - п'ять точок, де найчастіше відбуваються зіткнення, будуть демілітаризовані.

Пункт четвертий - сторони зобов'язуються сприяти ОБСЄ, зобов'язуються дати доступ спостерігачам без обмежень.

Пункт п'ятий - звільнення заручників.

Додаткові пункти описують компроміс, озвучений вище.

Перший - згідно з документом, Путін зобов'язаний скасувати свій указ щодо видачі документів жителям окремих районів Донецької та Луганської областей України. У відповідь Україна зобов'язується створити умови для видачі необхідних документів місцевим жителям на звільненій території. Другий - Україна скасовує рішення про блокаду окремих районів, натомість РФ повертає Україні контроль над усіма підприємствами, які нині захопила в окремих районах.

"І Меркель, і Макрон, і Порошенко згодні з цим планом. Бракує тільки одного - згоди Путіна. Але що підпис Путіна під таким документом буде означати? Цим йому доведеться визнати, що всі перераховані вище дії - результат агресії Москви. Підписатися під цим документом для РФ - ще більш очевидне визнання у скоєних злочинах, ніж візи представників Путіна під мінськими угодами і його самого - під мінською декларацією. Українські високопосапоставлені дипломати вважають, що Путін ніколи не підпишеться під цим ", - пише видання.

"РФ готується до наступу", - генерал армії України Муженко.

Зараз ви читаєте новину «У мережі опублікували основні пункти "плану Макрона" щодо Донбасу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути