Ексклюзиви
субота, 08 квітня 2017 20:02

"У кав'ярні Грозного мені увімкнули українську музику" - як чеченці підтримують Україну

"У кав'ярні Грозного мені увімкнули українську музику" - як чеченці підтримують Україну
"Чеченці боролися за власну незалежність проти імперії. У них було на це національне обґрунтування. А про яку національну ідентичність на Донбасі можна говорити? Хто там живе: донбасьці або донбасяни?", - Антон Наумлюк

Більшість чеченців підтримує Україну й відмовляється їхати на Донбас воювати.

Про це Gazeta.ua розповів 32-річний журналіст Антон Наумлюк.

"У Грозний я потрапив по справі Миколи Карпюка та Станіслава Клиха. Це українці, яких звинуватили в тому, що в 2004-2005 роках брали участь у військових діях на стороні Ічкерії. Фантастична справа хоча б тому, що Карпюк і Клих ніколи не були в Чечні. Карпюк у свій час доїхав тільки до Абхазії.

Так, в Чечні тоді були українці. Приїхали разом з Олександром Музичко (Сашко Білий, кординатор "Правого Сектору" у Західній Україні). Я говорив з чеченцями і їх досі там пам'ятають, добре відгукуються. Перший автомат Музичко відняв у полоненого лейтенанта. Потім той лейтенант запросив і Музичко, і українців, які його взяли в полон, до себе на весілля. Говорив, що до нього ставилися з повагою. Але в справі слідчий написав, що Карпюк і Клих різали на шматки полонених.

Чеченська війна за своїм характером і моральності учасників - це не Донбас. Чеченці боролися за власну незалежність проти імперії. У них було на це національне обґрунтування. А про яку національну ідентичність на Донбасі можна говорити? Хто там живе: донбасьці або донбасяни?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "На Донбасі зустрів військового, який служив з моїм батьком" - російський журналіст

У Грозному всі, з ким я спілкувався, говорили: не чеченці воюють, туди кадирівці поїхали. А Кадиров - це не Чечня. Ми знаєм, що таке воювати з Росією. Ми схвалюємо і співчуваємо Україні.

Якось зайшов у кав'ярню. Розмовляв про українські справи по телефону. Чеченці почули й увімкнули для мене українську музику", - поділився побаченим Антон Наумлюк.

Далі був Крим. Обрав його тому, що там ніхто не працює, дуже мало журналістів, утруднений доступ. Мало навіть українських журналістів. А раз нікого там немає - треба їхати і висвітлювати це все, працювати. Для мене взагалі по-іншому питання не стояло.

Зараз ви читаєте новину «"У кав'ярні Грозного мені увімкнули українську музику" - як чеченці підтримують Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути