Ексклюзиви
субота, 04 квітня 2020 08:55

У Донецьку вибухнула шахта: 63 гірники загинули

У Донецьку вибухнула шахта: 63 гірники загинули
За історію існування на шахті імені Скочинського було 7 аварії. Фото: ТСН

4 квітня 1998 року в Донецьку на шахті імені Скочинського сталася масштабна аварія. 63 гірники загинули, ще 51 отримали травми.

Тоді у вугільному бункері від іскріння в коробці вводів електродвигуна стрічкового конвеєра зайнявся метан. Через пожежу вибухнув вугільний пил і поширився по виробках виїмкових дільниць двох рядів.

Трагедія набула широкого резонансу в країні. Звільнили майже весь керівний склад підприємства: директора шахти, головного інженера, головного енергетика, заступника директора з ОП та двох начальників ділянок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розповіли про власника шахти у ЛНР, де загинули 17 гірників

Шахта імені Скочинського працює із 1975 року. Її вважають найглибшою в Європі. Максимальна глибина робіт 1450 м, а виробнича потужність 700 тис. т вугілля на рік. При тому віднесена до категорії небезпечних через раптові викиди вугілля, породи і газу, а також суфлярних виділень метану та вибуховості вугільного пилу.

За історію існування на шахті було 7 аварії. Вперше вибухнуло 21 серпня 1992 року. Загинуло 17 осіб. Вдруге - 4 квітня 1198-го. Втретє вибух газо-вугільної суміші стався 28 листопада 2001 року. Тоді під обвалом основної покрівлі загинуло 6 гірняків. 27 робітників зуміли самостійно піднятись. Наступного разу, 8 червня 2009-го, на горизонті 1200 м стався раптовий викид газо-вугільної суміші. 13 осіб загинули, 30 отримали травми. За рік 6 червня - черговий вибух. Загинуло 5 осіб, 17 госпіталізували. Знову викид газу відбувся 11 квітня 2014 року. На глибині близько 1300 м знаходилися 52 працівники. 7 шахтарів загинули, 1 гірник отримав травми. Востаннє подібна аварія трапилася 16 грудня 2016 року. Усі вижили.

На міні-шахті "Східкарбон" в селищі Юр'ївка, що на Луганщині стався вибух.Загинули 19 осіб. Це непідконтрольна Україні територія. До місця виїхали російські рятувальники.

Зараз ви читаєте новину «У Донецьку вибухнула шахта: 63 гірники загинули». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути