середа, 16 січня 2019 14:05

Тука назвав основні проблеми переселенців

Тука назвав основні проблеми переселенців
Законопроект, який мав би вирішити проблеми вимушених переселенців не пройшов першого читання - фото газета.юа

Заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука назвав 3 основні проблеми, з якими найчастіше стикаються переселенці з окупованих територій.

Про це він розповів під час консультацій у рамках проекту Ради Європи "Визначення напрямів співпраці для розвитку соціальних прав людини в Україні", передає Укрінформ.

"На жаль, мушу констатувати, що з року в рік перелік питань, які найбільше турбують вимушених переселенців, не змінюється. На першому місці, за всіма опитуваннями, залишається проблема із забезпеченням житлом, друге і третє місця поділяють проблеми соціальних виплат і проблеми, пов'язані, як наслідок, із неможливістю поновлення втрачених документів, через що виникає низка проблем у людей, що переїхали з окупованої частини Донбасу, або з анексованого Криму", - сказав Тука

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Переселенка розповіла, як заробляє на виготовленні прикрас

До переліку основних проблем він додав і проблеми з участю у виборчому процесі об'єднаних територіальних громад.

"Вони позбавлені можливості бути залученими до процесу децентралізації. Не мають можливості брати участь у виборах депутатів Верховної Ради, які балотуються за мажоритарними округами. Всі вимушені переселенці вважаються тимчасово зареєстрованими, і попри те, що люди роками мешкають на постійному місці, вони вже інтегровані в суспільство, але вони не є членами громади з юридичної точки зору", - зазначив Тука.

Він сказав, що спільно з неурядовими громадськими організаціями був розроблений законопроект, в якому зазначили шляхи розв'язання цих проблем.

"У березні законопроект був поданий до Верховної Ради. Попри всі обіцянки, законопроект досі не пройшов навіть першого читання у профільному комітеті", - зауважив заступник міністра.

Новий голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Словаччини Мирослав Лайчак вперше прибув в Україну для поїздки на прифронтову територію. На прес-конференції він уникнув прямої відповіді щодо тих, хто воює на Донбасі.

Зараз ви читаєте новину «Тука назвав основні проблеми переселенців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути