середа, 24 березня 2021 14:44

"Треба готуватися до ескалації конфлікту" - дипломат

Російська Федерація готується до ескалації конфлікту з Україною. Ми маємо готуватися до цього заздалегідь: припинити фінансування Росії, налагоджувати економічні зв'язки з США, ЄС, Канадою та Японією, проводити консультації з представниками нейтральних, чи дружніх держав.

Коли у відносинах між Україною та державою окупантом почнеться загострення - маємо розірвати дипломатичні відносини. Розрив дипвідносин з Російською Федерацією мав відбутися у 2014 році. На той момент військове вторгнення Росії в Україну не закріпили й це призвело до наявних проблем.

Конфлікт між окупантом та Україною буде загострюватись і це видно з заяв російських чиновників та посадовців, розповів Gazeta.ua Володимир Чалий, український дипломат, колишній надзвичайний і Повноважний Посол України у США.

Автор: Главком
  Володимир Чалий, український дипломат, колишній надзвичайний і Повноважний Посол України у США. У 2019-му році  повідомив, що звільнився з державної служби у Міністерстві закордонних справ України. Пояснив тим, що  "підходи нинішньої президентської канцелярії суперечать його уявленням про "традиційну дипломатію"
Володимир Чалий, український дипломат, колишній надзвичайний і Повноважний Посол України у США. У 2019-му році повідомив, що звільнився з державної служби у Міністерстві закордонних справ України. Пояснив тим, що "підходи нинішньої президентської канцелярії суперечать його уявленням про "традиційну дипломатію"

На території Російської Федерації діє одне посольство України та п'ять консульств. Які функції виконують наші дипломатичні представництва на території держави-окупанта, і чи можна назвати їх роботу ефективною?

Функції, які виконують дипломатичні представництва України зазначені в Законах України у Положеннях про Міністерство закордонних справ.

З початку російської агресії в Україні, тобто з весни 2014 року функції, які виконують наші посольства та консульства саме в Росії дещо обмежені, однак виконуються.

Захист громадян за кордоном – це функція важлива не тільки для посольств, а ще й для генеральних консульств. Підтримка Українців, що живуть за кордоном, тим паче на території РФ має залишатися не зважаючи на те, які стосунки між державами.

На території Російської Федерації наразі перебуває більш ніж два мільйони громадян України. Наші консули та дипломати перебувають в Росії, щоб надавати їм допомогу в разі, якщо вони потрапили в халепу.

Друга функція, яку виконують посли й дипломати в країні розташування – це інформування свого центру про політичну ситуацію на території держави перебування.

Остання, третя функція – це забезпечення стабільних відносин між державами. Очевидно, що в плані налагодження відносин Російська Федерація навесні 2014 року окупувавши півострів Крим та розпочавши війну на Донбасі самостійно зруйнувала будь-які шляхи до цього. Відтак очевидно, що lдля вирішення цього питання в дипломатів для цього нема жодних можливостей.

Тобто наразі наше посольство в Росії інформує Київ про перебіг подій.

І виходячи з цього, можна сказати, що в цій ситуації ефективність такої роботи зменшена в рази.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Війна на Донбасі може закінчитися за тиждень - МЗС

Наразі ми з Росією перебуваємо в стані військового конфлікту, з окупованого Донбасу та Криму до тюрем РФ перевозять наших громадян. Чи є типова практика побудови дипломатичних відносин між державами, що перебувають в стані військового, чи економічного конфлікту?

В побудові дипломатичних відносин між Україною та Російською Федерацією з 2014 року виникає певна складність. Вона полягає в тому, що в Україні на законодавчому рівні не зафіксували ані стан війни, ані військовий конфлікт.

Станом на сьогодні росіяни своєю брехнею намагаються обдурити не лише своїх союзників, а й весь світ. Просувають тезу про те, що не воюють на Донбасі й найманців своїх туди не відправляють.

Але, як ми бачимо їх пропаганда не приносить бажаного результату. Нещодавно в сприйнятті РФ та її агресії світом сталися суттєві зміни: представники G7 дали зрозуміти Росії, що світ сприймає її не посередником в конфлікті на Донбасі, а активним учасником.

З цього ми бачимо, що ситуація змінюється і ми маємо на це реагувати. Чи можна в таких умовах продовжувати ту ж саму практику дипломатичних відносин? Історія знає різні способи реакції та різні дії в подібних ситуаціях. Очевидно, що послаблення дипломатичної взаємодії, певні демарші — це той інструментарій, який є у зовнішньополітичних відомств, щоб демонструвати своє ставлення.

Ми маємо готуватися до розриву дипломатичних відносин з Росією, якщо і надалі Російська Федерація проводитиме агресивні дії, а від російських посадовців й надалі лунатиме риторика про нарощення агресії стосовно України.

До чого такий демарш? Це очевидно, бо в разі посилення агресії ми маємо припинити фінансування Росії. Розмови про можливість збереження залишків торгівельних стосунків та продажу товарів РФ при подальшому загостренні цієї ситуації будуть недоречними.

Але ми маємо бути готовими до цього. Заздалегідь переорієнтувати виробництво на США, ЄС, Японію інші напрями. Підготуватись і бути готовим на розрив стосунків між Росією та нами в разі посилення російської агресії.

Автор: Крим.Реалії
  Російський солдат лежить під будівлею Верховної Ради Криму в дні спроби анексії півострова в березні 2014-го року.
Російський солдат лежить під будівлею Верховної Ради Криму в дні спроби анексії півострова в березні 2014-го року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна відреагувала на звіт Ірану про збитий рейс МАУ

Які наслідки матиме розірвання дипломатичних відносин міх Україною та Російською Федерацією?

Якщо й надалі Росія буде здійснювати агресивні кроки, то все-ж таки змусить нас на розрив дипломатичних відносин. При цьому ми маємо розуміти, що вже зараз ми маємо вести попередні консультації із країнами, які б могли представляти наші інтереси в Російській Федерації.

Це як правило більш віддалені від великих центрів впливу держави. Були випадки, коли такі функції виконувала Швейцарія.

Але при цьому функцію захисту українських громадян треба залишати за собою. І це можуть зробити закордонні дипломатичні установи України на рівні консульських установ, Генеральних консульств. Цього достатньо і вони це роблять зараз і робитимуть, якщо Україна та РФ всеж-таки розірвуть дипломатичні відносини.

Ми заговорили про вибір третьої держави, що представлятиме інтереси України на території РФ. Я так розумію ця держава буде представляти інтереси Росії в Україні?

Ні, держава, яка погодиться виконувати функції посольства України в РФ представлятиме лише наше посольство на території Росії.

А як відбувається процедура вибору та перемовин щодо делегування повноважень. Ви заговорили про вибір держави, яка представляла б наші інтереси на території держави окупанта. Я так розумію, що це не будуть США, чи Велика Британія, так?

Тут мова йде про те, що при будь-якому ступені конфлікту, навіть збройному, має бути згода держави, де знаходиться дипломатична установа. Тому навряд Росія погодиться, щоб наші інтереси представляли ключові союзники України. Через це перемовини доведеться вести з більш нейтральною державою.

Тому і важливі консультації, навіть неформальні для того, аби бути готовим до різних сценаріїв розвитку ситуації.

Я в жодному разі не закликаю негайно припиняти дипломатичні відносини з Росією. Я просто пропоную готувати арсенал заходів для швидкого, двозначного реагування в разі подальшої агресії Російської Федерації. В тому числі й агресії військового характеру. Я все це говорю, бо на цей момент заяви російських посадовців й концентрація військового контингенту на кордоні з Україною свідчить про те, що може бути подальша ескалація конфлікту.

Розірвання дипломатичних відносин — дуже важкий крок. В минулому ми мали три прецеденти для цього. За яких причин країни розривають дипломатичні відносини?
Свого часу Росія наклала ембарго, це можна вважати прецедентом?


Ні. Ембарго 2011 — 2012 року, коли Росія заборонила Україні ввозити на її територію свої товари — це заходи, які вони здійснювали прикриваючись своїми внутрішніми питаннями. Вони не ведуть до розірвання дипломатичних відносин.

Дійсно, ми говоримо про таку можливу дію, бо не бачимо, щоб РФ відмовилась від своїх найманців та атак на Україну. Я вже не кажу про російські військові бази, які розростаються на території окупованого Криму, депортацію кримчан, репресії проти кримськотатарського народу, насильницького відчуження майна в українців, я зараз кажу про указ Володимира Путіна, який 20 березня набрав чинності.
Тобто видно, що ця політика ескалації продовжиться, тому ясно, що відповідати таким серйозним кроком, як розрив дипломатичних відносин можна і треба в разі, в першу чергу військових загроз країні.

Автор: Радіо.Свобода
  Російські військові їдуть на БМП по окупованому Донбасу
Російські військові їдуть на БМП по окупованому Донбасу

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Треба забути слово "перемир'я", його не існує - політолог

Яка процедура розірвання дипломатичних відносин між країнами?

Ви знаєте, я б не став це все конкретизувати. На цю тему можна більш детально говорити, якщо постане таке питання. Зараз це треба робити в загальнопідготовчому характері всередині України. В тому числі й підготувати оцей повний план для себе зі всіма нюансами.

Чи можна закрити будівлю Посольства України в Російській Федерації?

Розрив дипломатичних відносин і закриття будівель посольств та консульських установ — це різні речі. В разі розірвання дипломатичних відносин власність України за кордоном залишається за нами. Ми можемо законсервувати ці будівлі, виставити там належну охорону, але все одно ця територія буде вважатися територією України. Або ми можемо розширити сам консульський відділ при установі.

Як на міжнародній арені сприймуть розрив дипломатичних відносин між Україною і Російською Федерацією?

Це питання залежить від тої ситуації, яка буде складатися. Одна справа, якщо ми розірвемо дипломатичні відносини з Російською Федерацією, коли ті підуть у наступ на нас. Міжнародна спільнота сприйме це з розумінням, Це буде свідчити про подальшу ескалацію конфлікту. Ситуація буде сприйматися такою, що вимагатиме більшого залучення міжнародних гравців і винесення цього питання з більшою гостротою на найвищі міжнародні платформи: до Ради Безпеки ООН, самої Організації Об'єднаних Націй, НАТО та інших організації.

Це не просто приверне увагу, а ще загострить її для необхідності вирішення ситуації на новому рівні.

Якщо говорити про застосування такого кроку в інших умовах, то він може бути сприйнятий, як передчасна дія.

Але я ще раз наголошую, що розірвання дипломатичних відносин — це один з наших інструментів в разі подальшої ескалації агресії з боку Росії. Ми повинні мати в арсеналі розроблені дії, та кілька сценаріїв, які ми можемо застосувати хоч зараз.

А для цього цей інструментарій треба зстворити та належним чином підготувати.

18 березня Росія відкликала посла в США Анатолія Антонова для консультацій після того, як президент Штатів Джо Байден назвав президента РФ Володимира Путіна вбивцею. Посла викликали в Москву для проведення консультацій з метою визначення подальших дій Росії у відносинах з США, зазначено в коментарі речника МЗС Росії Марії Захарової, повідомляє пресслужба МЗС РФ.

21 березня прем'єр-міністр Болгарії Бойко Борисов заявив, що влада республіки готова оголосити персонами нон-грата співробітників російського посольства через справу про шпигунство. Про це повідомила прес-служба глави уряду у Facebook.

"Вкотре нам доводиться оголошувати російських дипломатів небажаними персонами. Знову хочу закликати їхніх керівників: перестаньте шпигувати у Болгарії", - сказав Борисов.

За його словами, Софія має намір і далі співпрацювати з Москвою, проте, як і раніше, буде рішуче відстоювати свою нацбезпеку.

Зараз ви читаєте новину «"Треба готуватися до ескалації конфлікту" - дипломат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути