четвер, 29 серпня 2019 16:12

"Тим, що загинули, і тим, що вижили" - воїни Іловайська очима 4 українських фотографів
13

10 серпня - 2 вересня 2014 року. Іловайськ.
Фото: Мар'яна Чорнієвич
Доброволець спить в окопі в приватному секторі в Іловайську. Фото: Маркіян Лисейко. 25.08.14
В этом кабинете держали оборону бойцы 3-го ОБСП "Донбасс". Мы воююем и умираем за то, чтобы Вы не знали войны. 21.08.14
На фото по центру українські мінометники ведуть обстріл позицій сепаратистів під Іловайськом. с. Многопілля. Фото: Саша Глядєлов. 17.08.14
10 серпня - 2 вересня 2014 року. Іловайськ.

29 серпня - роковини розстрілу українських військових, які виходили з оточення в Іловайську "зеленим коридором" улітку 2014-го.

Окрім військових і медиків, із міста виривалися і четверо журналістів - Макс Левін із LB.ua, Маркіян Лисейко з "Укрінформу", Іван Любиш-Кірдей і Георгій Тихий із німецького каналу ARD.

Двоє з них - Макс Левін і Маркіян Лисейко, а також Олександр Глядєлов і Максим Дондюк представили на центральному проспекті Львова кількадесят своїх світлин із Іловайська. Фотографи були у місті під час штурму та оточення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бої за Іловайськ: московські танкісти кинули автомати і кричали: "Дяденька, не стріляйте"

Ця документальна виставка про відвагу і мужність українських воїнів. Про побут, зброю, настрої, поранення, смерть, посмішки та очі.

Світлини стоятимуть на проспекті Свободи перед пам'ятником Т. Шевченку до 20:00.

Цьогоріч вперше 29 серпня на офіційному рівні визначали як День пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність держави.

Також фотографи Макс Левін і Маркіян Лисейко є авторами проекту Afterilovaisk. Команда проекту записує інтерв'ю, знімає відео про військових зі своїх фотографій, а також родини загиблих, щоб задокументувати їхні спогади, міркування та свідчення присутності військ РФ в операції в Іловайську.

39 хвилин сьогодні у Міністерстві оборони України не змовкав Дзвін пам'яті. Дзвін і салютні постріли пролунали 223 рази. Це вшановували пам'ять 147 воїнів Збройних сил і 76 військовослужбовців інших силових відомств України, які загинули в Іловайську наприкінці серпня 2014-го.

Бої за місто тривали впродовж усього останнього місця того спекотного літа. Про спробу звільнення Іловайська 10 серпня 2014-го розповів Андрій Леськів, доброволець батальйону "Шахтарськ".

Зараз ви читаєте новину «"Тим, що загинули, і тим, що вижили" - воїни Іловайська очима 4 українських фотографів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути