Ексклюзиви
пʼятниця, 17 вересня 2021 12:03

"Терла чужу кров у підвалі та уявляла людину, яку вбили" - як російські найманці поводяться з полоненими

"Терла чужу кров у підвалі та уявляла людину, яку вбили" - як російські найманці поводяться з полоненими
Бойовики часто обманювали полонених. Фото надала Марина Чуйкова

Марина Чуйкова з Горлівки на Донбасі працювала медсестрою в місцевій лікарні в окупації.

У березні 2018 року опинилася в ув'язненні бойовиків.

Провела там 650 днів. 29 грудня 2019-го її звільнили в рамках масштабного обміну.

Gazeta.ua вона розповіла, що пережила в підвалах окупантів.

"Кудись вели в мішку й кайданках. Розуміла, що битимуть і вбиватимуть. Минали коридори, мене змушували щось писати, підписувати, зізнаватись у тому, чого не робила. Спустились ліфтом униз. Підвал, кілька етапів дверей і мене кинули в малу кімнату, зняли мішок. Бачу - решітка, вікна немає, побиті стіни, пошкрябана побілка. Валялися шматки молитви, слова підтримки наступному полоненому. Стояло дві банки п'ять-шість літрів, наповнені сечею із кров'ю. Запах був страшний. Смерділо адреналіном, він виділявся з кожного, хто був у цьому підвалі. І з мене також. Його неможливо забути. Ті пляшки не забирали, вони дедалі більше смерділи".

Коли забігали бойовики, треба було вдягнути мішок на голову, стати лицем до стіни, розсунути ноги. У цей момент надівали кайданки, каже жінка.

"У них у туалет і вели, щоб неможливо було сходити. Сильно тиснуло на психіку, як уводили когось і били, а ми все чули. Води не давали, попити можна було лише в туалеті. А їжу приносили. Водили в туалет зранку і ввечері. Як мали поганий настрій, то могли й не повести. Я в туалеті знайшла одноразовий стаканчик і ходила в нього так, щоб камера не бачила".

Бойовики часто обманювали полонених.

"Якось привели до крана й дозволили митись досхочу. Зробила це вперше за місяць, усе випрала. Повернулись у підвал, а вони кажуть, що чоловіки в туалет не підуть, бо я довго милася. Та якось начальник дозволив винести банки із сечею, якщо я сама їх помию і сходи теж. Терла чужу кров із брудом у підвалі та уявляла людину, яку вбили. Усвідомлювала, що завтра хтось витиратиме мою".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ситуація на Донбасі загострюється. Окупанти гатили в цивільних

Марину Чуйкову згодом помилували й із підвалу перевели у звичайну тюрму в Донецьку.

Повне інтерв'ю з колишньою полоненою читайте в журналі "Країна" за 16 вересня.

50-річна Марина Чуйкова з Горлівки на Донбасі прожила в окупованому місті чотири роки. Жінці не було куди їхати, змогла лише відправити синів до Одеси. Увесь час працювала медсестрою в реанімації місцевої лікарні. В інтернеті місцеві створили групу, де писали про обстріл і кількість поранених. Люди помирали, бо від ран неможливо було вилікувати запалення, аптеки закриті, антибіотиків немає.

Зараз ви читаєте новину «"Терла чужу кров у підвалі та уявляла людину, яку вбили" - як російські найманці поводяться з полоненими». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути