вівторок, 30 листопада 2021 12:40

Суд Сербії вперше виніс вирок за організацію участі у війні на Донбасі

Суд Сербії вперше виніс вирок за організацію участі у війні на Донбасі
Обвинувачений визнав свою провину. Фото: pixabay.com

У Сербії винесли перший вирок за організацію участі у війні проти України на Донбасі.

Досі сербські суди вели провадження лише через бойові дії за кордоном, а за організацію участі ніхто не відповідав, повідомляє Radio Slobodna Evropa.

"У вироку від 22 жовтня, який суд Белграда передав RSE, обвинуваченого визнали винним і засудили до шести місяців позбавлення волі у вигляді домашнього арешту без електронного нагляду. Суд виніс вирок на підставі угоди про визнання винуватості", - ідеться в публікації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найманець ДНР із Чехії дістав 20 років тюрми

Із жовтня до листопада 2014 року засуджений зв'язувався із зацікавленими бійцями в Сербії через соцмережі. А потім електронною поштою надсилав авіаквитки на рейси до Москви. Він також передавав інформацію про подальше переміщення з Москви до Алчевська в Україні, який перебуває під контролем проросійських сил, "щоб зазначені особи брали участь у збройному конфлікті на території України".

Підсудний "раніше приєднався до проросійських сил добровольцем" на Сході України. У вересні 2014-го разом з іншою людиною з Колумбії заснував воєнізоване формування "Інтернаціональна бригада", що складається із сербів, французів та іспанців.

Це перший подібний вирок у країні, з якої від грудня 2018 року понад 300 громадян пішли воювати на боці сепаратистів на Донбасі. Участь та організація участі у війні в іноземній державі є кримінальним злочином у Сербії із загрозою покарання та позбавленням волі до 10 років.

Громадянин Чехії Павло Кафка, якого засудили до трьох років в'язниці за участь у бойових діях на Донбасі на боці окупантів, написав лист в українське посольство, у якому визнав провину. У листі він також попросив пробачення в України за свої дії. Відповідний лист Кафка відправив у посольство України в Чехії.

Зараз ви читаєте новину «Суд Сербії вперше виніс вирок за організацію участі у війні на Донбасі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути