вівторок, 03 січня 2023 07:48

Спецтема: Війна Росії проти України

Що зараз відбувається на фронті: свіжі карти боїв від ISW
4

Збройні сили України на Донбасі не дають російським окупантам покращити тактичні позиції в районі Сватового в Луганській області та продовжують контрнаступ біля Кремінної.

На Донеччині ворог тим часом згортає активність під Вугледаром, не припиняючи штурмів у районі Бахмута та Авдіївки, свідчать свіжі карти американського Інституту вивчення війни (ISW).

Контрнаступ ЗСУ на заході Луганської області та сході Харківської області триває. Російські війська продовжили безуспішні спроби покращити свої тактичні позиції на північний захід від Сватового після тактичної паузи у зв'язку з новорічними святами. Українські, і російські сили поновили бойові дії приблизно 2 січня. Армія РФ атакувала Стельмахівку приблизно за 16 км на північний захід від Сватового. Водночас 2 січня українські війська відбили наступ окупантів на цей населений пункт. На лінії Куп'янськ – Сватове продовжуються важкі артилерійські дуелі. ЗСУ ведуть розвідку російських позицій у районі Кислівки, Первомайського та Вільшаної.

Українські сили відбили атаки російських військ на Білогорівку, що приблизно за 13 км на південний схід від Кремінної, а також ліквідували російську бронетанкову групу приблизно в 13 км на північний захід від міста. Війська РФ намагалися атакувати Площанку.

ЗСУ готують великомасштабну атаку біля Кремінної. Російські сили очікують контрнаступу, як тільки земля в цьому районі замерзне. Водночас ЗСУ зводять понтонні переправи на південний захід від Кремінної та ведуть розвідку російських позицій у районі Діброви, що приблизно 6 км на захід від Кремінної та Білогорівки.

Російські джерела стверджували, що українські військові завдали серії ударів HIMARS по тилових позиціях військ РФ в окупованій частині Луганської області.

Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Фото: understandingwar.org
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків

Російські сили в основному використовують підрозділи Західного та Центрального військового округу (ЗВО та ЦВО) на лінії фронту Харків – Сіверськ. До 28 російських батальйонно-тактичних груп (БТГ) Західного та Центрального військових округів нині прикривають близько 154 км лінії фронту на цій ділянці з розкидом близько 5,5 км на БТГ. На цій лінії фронту також ведуть бої частини так званих Донецького та Луганського "армійських корпусів" та групи "Вагнера".

Ці БТГ, ймовірно, не мають своєї нормальної кінцевої міцності та деградують у бою, вважають аналітики ISW.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ворог рахує втрати: Генштаб повідомив хороші новини з передової

Ситуація на Донбасі залишається важкою. Війська РФ передислокуються вздовж східного напрямку, намагаючись підтримувати темпи артилерійського обстрілу. 2 січня російські окупанти знизили швидкість обстрілу з 20-80 тис. пострілів на день до максимум 20 тис. У Кремлі ведуть пошук складів радянських боєприпасів калібру 122 мм і 152 мм як всередині країни, так і на міжнародному рівні. Російські сили віддають перевагу обстрілам лінії фронту в Бахмуті та Авдіївці, а не на інших ділянках фронту.

Дві російські батальйонно-тактичні групи (БТГ) 137-го гвардійського повітряно-десантного полку 106-ї гвардійської Тульської повітряно-десантної дивізії прибули до Попасної Луганської області та, як очікується, діятимуть у напрямі Попасна – Соледар чи Попаснянський-Бахмутський напрямок. Ці БТГ, ймовірно, деградували та деморалізовані, зазначають аналітики.

Російські війська продовжували завдавати наземних ударів у районі Бахмута та Авдіївки 1 та 2 січня з невеликою швидкістю просування. Засновник російської ПВК "Вагнер" Євген Пригожин заявив, що українські сили сильно зміцнили житловий район навколо Бахмута, тому "кожних 10 м" з'являється нова лінія оборони.

Українські сили відбили наземні атаки окупантів у районі Бахмута; на північ від Бахмута біля Червоної Гори; на північний схід від Бахмута в районі Соледара, Білогорівки, Роздолівки та Бахмутського; на південь від Бахмута в районі Озарянівки; та на південний захід від Бахмута біля Кліщіївки.

Російське джерело стверджувало, що війська РФ захопили кілька українських позицій біля Кліщіївки, а кадри з геолокацією показують, що російські сили трохи просунулися в районі населеного пункту. Російські "воєнкори" стверджували, що війська РФ просунулися на 1,7 км у районі Соледар – Бахмутське та захопили українські позиції на північний схід від Бахмута в районі Підгородного, але ISW не може підтвердити ці твердження.

2 січня українські війська відбили атаки російських сухопутних військ на південний захід від Авдіївки в районі Опитного та Красногорівки. Російський військовий блогер заявив, що в районі Мар'їнки тривають бої та що російські війська намагаються просунутися з напрямків Невельське, Первомайське та Опитне у бік Кам'янки.

Російський наступ на Вугледар на півдні Донецької області, імовірно, досяг кульмінації. Російські сили проводять щоденні наступальні операції на всьому східному напрямку, але ці дії мають здебільшого тактичний характер.

Щодня росіяни зазнають значних втрат на фронті та продовжують використовувати цивільні заклади для потреб лікування бойовиків.

У Первомайську в приміщені місцевої школи окупанти розгорнули "польовий госпіталь" і лікують майже 100 військовослужбовців. Крім того, в місцевому пологовому будинку, облаштованому під госпіталь, лікують понад 150 поранених "вагнерівців".

Зараз ви читаєте новину «Що зараз відбувається на фронті: свіжі карти боїв від ISW». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути