Ексклюзиви
вівторок, 18 вересня 2018 11:03

Розвідник пояснив, чому Росія не зможе використати свій флот в Азовському морі

Розвідник пояснив, чому Росія не зможе використати свій флот в Азовському морі
В Азовському морі РФ не зможе використати свій флот повноцінно. Фото: Рубрика

Україна здатна створити військово-морську базу в Азовському морі, яка змусить Росію сісти за стіл переговорів.

Зараз РФ зміцнює мілітаристські можливості та не виключається спроба здійснити десант на українське узбережжя Азовського моря поблизу Маріуполя або Бердянська. Таку думку висловив генерал-лейтенант, ветеран зовнішньої розвідки Василь Богдан, передає "Обозреватель".

"Росія там створила свою корабельно-катерну групу, яка налічує 40 одиниць техніки на озброєнні, а також ракети типу американських "Томагавк" під назвою "Калібр". Росія зміцнює свої мілітаристські можливості", - вважає він.

Військовий зауважив, що заходи з військового зміцнення українського узбережжя Азовського моря відбувалися й раніше, а про створення військово-морської бази йшлося ще місяць тому.

"Україна буде здатна створити відповідну структуру у вигляді цієї військово-морської бази, яка буде серйозним опонентом Росії в Азовському морі, і призведе до того, що наш агресивний, терористичний сусід змушений буде піти на поступки, сісти за стіл переговорів і в контексті тих же Мінських домовленостей і міжнародного права вирішити ті питання, які існують. Головне - забратися з Донбасу та Криму", - вважає генерал-лейтенант.

Крім того, Богдан підкреслив, що потужність російського флоту набагато більша за український, проте через мілководдя в Азовському морі Росія не зможе використовувати свої сили на повну. Зміцненню Військово-морських сил України будуть допомагати західні партнери, вважає він.

"Є домовленості з американською стороною про те, щоб зміцнити нашу обороноздатність у контексті захисту морського та повітряного простору. Вони вже нам надають 2 військові катери типу Island, і я думаю, що вони будуть розміщені в Азовському морі. Не виключаю й інші можливості, пов'язані, по-перше, із зміцненням нашої протиповітряної оборони та із зміцненням нашого морського простору", - додав генерал-лейтенант.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До кінця 2018-го в Азовському морі з'явиться українська військово-морська база

Також експерт зауважив, що за рахунок стратегічної співпраці із США й з окремими країнами ЄС Україна зможе упродовж року-двох створити там військово-морські групи.

"Думаю, що це будуть 2018-2019 роки. включно. Не впевнений, що до кінця цього року все буде так ефективно і класно зроблено, але ті основні речі, які потрібні, - будуть створені. А вже що стосується наповнення військовими одиницями, це вже питання буде іншого року, я думаю, наступного", - підсумував він.

В УкраїнІ планують до кінця 2018-го створити військово-морську базу в Азовському морі.

Зараз ви читаєте новину «Розвідник пояснив, чому Росія не зможе використати свій флот в Азовському морі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути