пʼятниця, 27 квітня 2018 11:43

Розвідка розсекретила авторів "кривавої хунти" та "русского мира"

Розвідка розсекретила авторів "кривавої хунти" та "русского мира"
Автором "русского мира" на Донбасі став Сергій Катаврадзе. Фото: tsn

Інформацію про діяльність учасників терористичної організації "Союз добровольців Донбасу" оприлюднила контррозвідка Служби безпеки України.

Матеріали стосуються тих бойовиків, які спеціалізувалися на операціях інформаційного впливу проти України і поширення ідеології "русского мира", передає ТСН.

Так званий радник голови "Союзу" з інформаційної політики, громадянин Російської Федерації Сергій Кавтарадзе, 40 років.

"2014 року Кавтарадзе незаконно перетнув український кордон і з'явився в Донецьку як радник "прем'єр-міністра ДНР" Олександра Бородая з питань міжнародного співробітництва та зв'язків із засобами масової інформації та заступника так званої "ради безпеки" ДНР", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що у "республіці" Кавтарадзе відповідав за організацію інтерв'ю іноземних журналістів з "ополченцями", діячами ДНР, забезпечував інформаційну картинку для російських ЗМІ. Завдання отримував з адміністрації президента Росії.

"Він був автором репортажів і звітів про "криваву хунту", "обстріл мирних міст", "загрозу нацизму", які з'являлися на російських державних телеканалах і в періодичних виданнях", - повідомляється.

Крім того, у російських ЗМІ він коментував збиті літаки малайзійських авіаліній у небі над Донбасом, поширюючи фейк, що "Боїнг збила Україна". У серпні 2014-го покинув окуповану територію разом з Бородаєм після масового входження регулярної російської армії.

Так званий заступник керівника апарату, керівник відділення інформаційного забезпечення "Союзу добровольців Донбасу" Сергій Ширков, 36 років. Він також заступник головного редактора інформаційного агентства бойовиків "Новоросія".

"Ширков - відставний майор ФСБ, працював в цій системі з 2004 до 2013 року. Він є одним з організаторів дезінформації в російських ЗМІ щодо подій в Україні. Представлявся кореспондентом російського телевізійного каналу "НТВ". Основною функцією Ширкова була координація роботи журналістів- "фрілансерів", які приїжджали в штаби бандформувань ЛДНР, створювали "героїчний ореол" навколо терористів і фабрикували фейкові повідомлення про "звірства українського режиму" для сайту "Новоросія". Наприклад, про мироточення ікон під час молебнів бойовиків, "божі знаки" для випробувань "народу Донбасу" перед "ворогом із заходу", "отруєння" українською владою водопроводів Донецька", - повідомляється.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чехії остаточно ліквідували "консульство ДНР"

Зазначається, що активісти так званого "народно-визвольного руху Донбасу" почали співпрацю з Ширковим практично в березні 2014-го. В цей же час він налагодив роботу з апологетами "русского мира" в Харкові та Одесі, а також з деякими священиками Української православної церкви Московського патріархату, які поставляли йому сюжети для використання в інформаційній агресії проти України.

Крім того, у Ширкова з'явилося спеціальний дозвіл від ФСБ на безперешкодному проїзді на вже окуповану територію України.

Бойовики заявили, що артилеристи НАТО застосовують на Донбасі високочастотне випромінювання, яке призводить до онкологічних захворювань.

Зараз ви читаєте новину «Розвідка розсекретила авторів "кривавої хунти" та "русского мира"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути