вівторок, 27 лютого 2024 06:13

Спецтема: Війна Росії проти України

Росіяни перехопили ініціативу на фронті: аналіз ISW

Росіяни перехопили ініціативу на фронті: аналіз ISW
Росія повернула собі стратегічну ініціативу. Фото: facebook.com/pressjfo.news

Російські окупанти на фронті в Україні повернули собі ініціативу на всьому театрі воєнних дій.

Доки загарбники утримуватимуть ініціативу, вони можуть проводити наступальні операції, коли і де захочуть, пише американський Інститут вивчення війни (ISW).

"Президент України Володимир Зеленський заявив, що Росія готує новий наступ, який розпочнеться наприкінці травня або влітку 2024 року. Українські військові мають чіткий план протидії російським військам", - сказано в повідомленні.

ISW продовжує оцінювати, що армія РФ повернула собі ініціативу на всьому театрі бойових дій після контрнаступу України влітку 2023 року. Росія, імовірно, зможе визначати час, місце, а також масштаб майбутніх наступальних операцій в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни наступають на Часів Яр. ЗСУ готуються і не обіцяють росіянам "легкої прогулянки"

"Якщо Україна вестиме активну оборону на всьому театрі військових дій у 2024 році, то тим самим віддасть стратегічну ініціативу РФ. Російські війська матимуть можливість маневрувати концентрацією резервів і визначати, як і куди розподіляти ресурси, змушуючи ЗСУ до оборонних дій доти, доки Росія утримуватиме стратегічну ініціативу", - зазначають експерти у звіті.

Київ може позбавити росіян цих можливостей, якщо ЗСУ матимуть достатньо засобів, аби кинути виклик російській ініціативі і проводити власні наступальні операції у 2024 році.

Офіційні особи та державні ЗМІ Російської Федерації утрималися від коментарів щодо других роковин від початку повномасштабного вторгнення в Україну.

Таке рішення прийняли в Кремлі, щоб не привертати увагу до невдач Росії в досягненні заявлених стратегічних цілей в Україні та в реалізації менших цілей. Йдеться захоплення всієї Луганської та Донецької областей, а також до значних втрат особового складу РФ.

Зараз ви читаєте новину «Росіяни перехопили ініціативу на фронті: аналіз ISW». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути