четвер, 04 листопада 2021 21:37

Росія систематично поставляє на Донбас зброю та боєприпаси - ЗМІ

Росія систематично поставляє на Донбас зброю та боєприпаси - ЗМІ
Декілька типів гранатометів і снайперських гвинтівок ніколи не використовувались в українській армії. Фото: facebook.com/pressjfo.news

Росія систематично забезпечує озброєнням незаконні військові формування на Донбасі та розпалює війну.

Це підтвердило дослідження зброї та боєприпасів, які використовували у війні на території України, пише The New York Times.

"Дослідження фінансувалося Європейським Союзом та Міністерством закордонних справ Німеччини. Його проводила британська компанія Conflict Armament Research, яка спеціалізується на вивченні пересувань та застосування озброєнь", - йдеться у публікації.

Це далеко не перша спроба довести роль РФ у багаторічному конфлікті. Проте на відміну від попередніх досліджень, що базувались на фотографіях і урядових розвідданих, останнє "концентрується на фактичній зброї", зазначає видання.

Дослідили десятки автоматів, гранатометів, переносних зенітно-ракетних комплексів і тисячі патронів, вилучених у затриманих чи вбитих сепаратистських бійців чи з позицій, які вони утримували. Дослідники перевірили зброю та простежили її серійні номери, а також інші ідентифікаційні ознаки до виробників.

Декілька типів гранатометів, снайперських гвинтівок і наземних мін ніколи не використовувались в українській армії. Тому їх не могли захопити й потім використати сепаратистські армії. Менш очевидні докази вказують на те, що сепаратисти також "мають пряму лінію підтримки з Росії".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українська розвідка попередила про військові плани Росії щодо Донбасу

30 жовтня видання The Washington Post із посиланням на анонімних чиновників повідомило, що Росія знову нарощує військову присутність біля кордонів з Україною, що викликає занепокоєння деяких офіційних осіб у США та Європі.

1 листопада видання Politico опублікувало супутникові знімки, які це нібито підтвердили. Водночас українська розвідка заявила, що Росія не перекидала додаткових військ, а інформацію про це назвала "елементом психологічного тиску". Цю ж інформацію підтвердив секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данілов.

Зараз ви читаєте новину «Росія систематично поставляє на Донбас зброю та боєприпаси - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути