вівторок, 14 липня 2020 18:16

Росія може залишитися без покарання за катастрофу літака рейсу МН17 на Донбасі — адвокат

Росія може залишитися без покарання за катастрофу літака рейсу МН17 на Донбасі — адвокат
Росію треба змусити взяти на себе відповідальність за катастрофу літака рейсу МН17 на Донбасі. Фото: reuters.com

Російська Федерація може залишитися без покарання за катастрофу літака рейсу МН17 "Малайзійських авіаліній" на Донбасі.

Про це заявив в Гаазі американський адвокат Джеррі Скіннер, який представляє інтереси родичів жертв авіакатастрофи у Європейському суді з прав людини, пише Укрінформ.

За словами правозахисника, за час розгляду справи "Росія губила докази, перешкоджала офіційному розслідуванню, захищала причетних осіб і свідків, створювала нескінченний потік неправдивих, сфабрикованих доказів та інформації, що лише вводили в оману".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суд у Гаазі визнає вину бойовиків за збитий боїнг, але Росії це не зашкодить

"Поведінка РФ ображає моїх клієнтів і будь-яку розумну людину, зацікавлену в учиненні правосуддя. Приєднання Нідерландів до позовів посилює тиск, який чинили сім'ї майже від першого дня", — сказав він.

За словами Скіннера, представники нідерландського МЗС на прохання долучитися до цих зусиль спочатку "пручалися".

"Я радий, що вони передумали. Росія має бути атакована з усіх можливих сторін, аби її можна було притягнути до відповідальності", — наголосив адвокат.

Попри все слабкість кримінального процесу в Нідерландах полягає в тому, що Росія як держава може залишитися безкарною, вважає Скіннер.

"Нідерландська прокуратура вміло представила справу проти чотирьох обвинувачених. У відповідь Росія обурилася за те, що її, зокрема, не допустили до участі в розслідуванні. Це велика іронія долі: Росія заявила, що її залишили поза слідчим процесом, який вона зірвала й намагалася гальмувати від самого дня катастрофи... Водночас слабкість у кримінальному провадженні полягає в тому, що лише чотири особи можуть бути визнані винними, а російська держава залишиться безкарною. Ось чому так важливе приєднання Нідерландів до позовів у ЄСПЛ", — сказав адвокат.

На його думку, крім судових процесів, потрібно діяти також на інших напрямках.

"Є надія, що з часом ООН почне діяти і Міжнародна організація цивільної авіації запровадить санкції як щодо держави, що використовує військову зброю проти цивільного повітряного судна. Росія є багаторазовим порушником, який часто застосовує зброю проти цивільних осіб на комерційних рейсах. Прийшов час сказати: годі", – наголосив Скіннер.

Літак рейсу МН17 "Малайзійських авіаліній" бойовики збили над непідконтрольним Україні Донбасом у липні 2014 року. 298 пасажирів і членів екіпажу загинули. 9 березня в Нідерландах почалися перші слухання у справі. Обвинувачено трьох росіян та одного українця. Це Ігор Гіркін-Стрєлков — тодішній так званий міністр оборони ДНР, Сергій Дубінський — генерал-майор російської армії, очолював розвідку бойовиків, Олег Пулатов — підлеглий Дубінського. Громадянин України Леонід Харченко супроводжував "Бук" до Сніжного, звідки здійснили постріл.

Зараз ви читаєте новину «Росія може залишитися без покарання за катастрофу літака рейсу МН17 на Донбасі — адвокат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути