понеділок, 23 січня 2023 12:57

Спецтема: Війна Росії проти України

РФ змінює тактику – у ГУР сказали, де ітимуть найжорсткіші бої у лютому-березні

РФ змінює тактику – у ГУР сказали, де ітимуть найжорсткіші бої у лютому-березні
У ГУР розповіли, чого від перебігу війни чекають у лютому-березні. Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Українська військова розвідка прогнозує активні бойові дії на Донецькому і Луганському напрямках у лютому-березні цього року.

Також відзначає зміну тактики російських окупантів. Про це заявив заступник начальника ГУР генерал-майор Вадим Скібіцький в інтерв'ю "Укрінформу".

"Герасимов (новий керівник "спецоперації" Валерій Герасимов. – Gazeta.ua) не виконав те завдання, яке перед ним ставили. Перше – це повна окупація Донецької і Луганської областей. Так, лютий-березень будуть активні бойові дії, і саме в Луганській і Донецькій областях", – сказав Скібіцький.

За його словами, розвідка фіксує перекидання військової техніки з Білорусі в Росію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін дав Герасимову наказ захопити Донбас: у ГУР назвали терміни

"Ми ще бачимо зараз перекидання 2-ї механізованої дивізії 1-ї танкової армії з Білорусі. Не виключаємо, що вони можуть знову спробувати зайти на нашу територію через кордон, це Куп'янський напрямок, можливе і відновлення наступальних дій з метою повернення під контроль раніше захоплених ворогом територій в Луганській області", – додав Скібіцький.

Він зазначив, що розвідка бачить, як зараз переміщуються і куди перегруповуються російські підрозділи повітряно-десантних військ. І назвав це "почерком" Герасимова.

"Це і є почерк Герасимова. Чому? Тому що на початку повномасштабної агресії ми чітко знали, що на всіх напрямках у другому ешелоні, по суті, в стратегічному резерві перебували десантники. А в наступі на Київ вони взагалі виконували основне завдання. Ми очікуємо, що й зараз буде більш активне застосування повітряно-десантних військ. Мабуть, саме на цьому фоні й виникли непорозуміння між Герасимовим і командувачем повітряно-десантних військ (Михайло Теплінський, якого звільнили. – Gazeta.ua)", – додав Скібіцький.

Він припустив, що причиною конфлікту між Герасимовим та Теплінським стали втрати серед десантників РФ за перші пів року так званої спецоперації.

"При командуванні Герасимова повітряно-десантні війська Росії за перші пів року великої війни в Україні, майже наполовину були вибиті. А це елітні війська - 76-та дивізія, 106-та, 98-ма… Останню перекинули з Херсонського напрямку на інші, більш важливі за їхніми оцінками", – уточнив представник ГУР.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЗСУ готуються до можливої висадки російського десанту – ОК "Південь"

Скібіцький також відзначив, що росіяни змінюють тактику, бо вони "не просто навчаються, вони тепер почали більш реально оцінювати нашу потужність".

Якщо у лютому 2022 року вони "заходили колонами без будь-якого прикриття, без організованої системи ППО, і ми знищували все, що йшло на Київ, прямо в колонах, тепер вони "усвідомили, що тут їх ніхто не зустрічатиме квітами".

"Чим більше ми воюємо, тим більше вони роблять висновки. Вони зараз вибудовують чіткішу систему управління по всій лінії фронту, це ми чітко бачимо. Вони змінюють тактику застосування своїх підрозділів.

Якщо рік тому це були БТГр, батальйоні тактичні групи, то зараз вони повернулися до класичної схеми – бригада, полк, батальйон. Вони почали створювати штурмові загони, які нараховують 140-160 осіб. Такі загони включають механізовані підрозділи, танки, артилерію, міномети, протитанкові засоби – щоб прориватися на окремих ділянках саме завдяки штурмовим діям", – додав Скібіцький.

Також він нагадав про тактику "Вагнера", яку застосували спочатку в Бахмуті, потім в Соледарі на Донеччині.

"Вони намагаються вести штурмові дії шляхом завдання потужних артилерійських ударів з метою повного знищення наших позицій оборони. І це – хвиля за хвилею йде, попри колосальні людські втрати, які вони несуть", – сказав Скібіцький.

За оцінками українських та західних експертів, Росія вдруге намагатиметься "брати" Київ. Новий напад прогнозують у лютому-березні. Найімовірнішими напрямками, звідки підуть окупанти, називають вже окуповані території Харківської, Запорізької областей та Донбасу.

Ризик нападу росіян з території Білорусі також є, але блище до кінця 2023 року, вважають американські військові аналітики. Новий наступ на Україну Російська Федерація може почати на будь-якому напрямку, заявив президент Володимир Зеленський.

Росія готується до нового наступу на Україну. Першою ознакою цього є активні інформаційні заходи ворога, вважає секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов.

Зараз ви читаєте новину «РФ змінює тактику – у ГУР сказали, де ітимуть найжорсткіші бої у лютому-березні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути