пʼятниця, 20 січня 2023 06:26

Спецтема: Війна Росії проти України

Не в лютому і не в березні: аналітики ISW спрогнозували початок наступу з Білорусі

Не в лютому і не в березні: аналітики ISW спрогнозували початок наступу з Білорусі
Наступ з території Білорусі може початися в кінці 2023 року – ISW. Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Загроза наступу з території Білорусі в Україну залишається.

Але, ймовірно, росіяни почнуть його не раніше осені 2023 року, повідомив американський Інститут вивчення війни (ISW) у новому звіті.

Аналітики зазначили, що активність російських військ в Білорусі вказує на те, що наступ на початку 2023 року є малоймовірним, тоді як восени ця загроза має серйозніший вигляд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Спецтрибунал для Путіна і Лукашенка: Європарламент ухвалив резолюцію

"Поточна оцінка Найнебезпечнішого плану дій (MDCOA) – це напад Росії на Україну з території Білорусі наприкінці 2023 року. Це не просто відтермінування часових рамок для попереднього MDCOA. Це абсолютно новий MDCOA, оскільки він відбуватиметься за інших обставин", – йдеться в огляді.

Аналітики впевнені, що до осені 2023-го Росія завершить щорічний призовний цикл осіннього 2022 року та перебуватиме в циклі весняного 2023-го. Цілком можливо, що до осені РФ також завершить один або кілька додаткових призовів у запас.

Відкладений термін для цього плану дій може дозволити Росії достатньо підготувати військову промисловість, щоб забезпечити більшу частку необхідних матеріалів для відновлення вторгнення з Білорусі, ніж Росія може забезпечити цієї зими, підсумував ISW.

Раніше ISW оцінював повторний наступ росіян з білоруської території як малоймовірний, але можливий. Такої ж думки переважно української й західні експерти.

Командувач Об'єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв заявив, що загроза з Білорусі поступово зростає. Але зараз потенціалу РФ у цій країні вистачить лише на тактичні події з обмеженими цілями.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний впевнений, що російський ворог знову піде на Київ. Для цього, за його словами, росіяни готують близько 200 тис. нових солдатів.

Зараз ви читаєте новину «Не в лютому і не в березні: аналітики ISW спрогнозували початок наступу з Білорусі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути