Ексклюзиви
понеділок, 12 вересня 2022 08:10

Спецтема: Війна Росії проти України

Путін ризикує зробити смертельну помилку: в ISW спрогнозували закінчення війни

Повернення Ізюма Харківської області поклало край перспективі досягнення Російською Федерацією заявлених цілей на Донбасі.

Втрата Ізюма свідчить про імовірний зрив початкового російського плану на цьому етапі війни та гарантує, що просування росіян у напрямку Бахмута чи навколо Донецька не стане вирішальним, якщо взагалі відбудеться, ідеться у звіті американського Інституту вивчення війни ISW за 11 вересня.

"Український тиск на Херсон у поєднанні зі швидким контрнаступом у Харкові ставить росіян перед жахливою дилемою часу та простору. Росії, ймовірно, не вистачає достатніх резервних сил, щоб завершити формування нової оборонної лінії вздовж річки Оскіл. Розсудливість вимагала б, щоб РФ відтягнула сили з інших секторів бойового простору для встановлення оборонних рубежів далі на схід від Осколу, аби забезпечити утримання кордону Луганської області або лінії якомога ближче до цього кордону. Але російські війська навколо Бахмута та поблизу Донецька продовжують наступальні операції, ніби не підозрюючи про небезпеку для Луганська", – йдеться в матеріалі ISW.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Південний фронт: ЗСУ "підсмажили" ворога на Херсонщині

Росіяни в Херсоні все ще стикаються з атаками та загрозою нових атак на цьому напрямку. Російський президент Володимир Путін ризикує зробити смертельну помилку, зволікаючи в наданні підкріплення на луганську лінію, тим самим поставивши під загрозу оборону Херсона або припинивши наступальні операції навколо Бахмута та Донецька без вчасного розміщення військ на позиції для захисту від продовження українських атак у Луганську. Українська кампанія, схоже, має на меті поставити Путіна саме перед такою дилемою та отримати вигоду майже від будь-якого його рішення.

Автор: iswresearch.org
  Український контрнаступ не завершить війну
Український контрнаступ не завершить війну

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Генштаб назвав кількість звільнених населених пунктів за добу

Аналітики ISW вважають, що нинішній український контрнаступ не завершить війну. Вони прогнозують, що, ймовірно, війна затягнеться до 2023 року.

"Кампанія на північному сході України в кінцевому підсумку досягне кульмінації, що дозволить росіянам відновити міцну лінію оборони і, можливо, навіть провести локалізовані контратаки. Щоб завершити звільнення окупованої Росією території, Україні доведеться розпочати наступні контрнаступальні операції, ймовірно, декілька", – вважають американські аналітики.

Водночас вони зазначають, що Україна переломила хід цієї війни на свою користь.

"Київ, імовірно, дедалі більше диктуватиме місце та характер основних бойових дій, а РФ дедалі частіше неадекватно реагуватиме на зростаючий фізичний і психологічний тиск під час послідовних військових кампаній, якщо Москва не знайде спосіб відновити ініціативу", – додали фахівці.

Ключові висновки ISW:

– українські війська завдали великої оперативної поразки Росії, відвоювавши майже всю Харківську область у швидкому контрнаступі;

– міністерство оборони РФ підтвердило, що російські війська відходять з позицій по всій території Харківської області, крім східної частини;

– російські блогери визначили річку Оскіл, яка тече від Куп'янська до Ізюма, новою лінією фронту після відходу росіян із позицій у східній Харківській області;

– українські сили просунулися до Вовчанська та Великого Бурлука, на південь кордону;

– українські сили продовжують вести позиційні бої та завдавати ударів по російських військових, матеріально-технічних і транспортних засобах уздовж південної лінії;

– російські війська здійснили обмежені наземні удари в районі Авдіївки та Бахмута;

– успіх останніх українських контрнаступів, ймовірно, сприяв оголошенню Росією про відкладення "референдумів" про анексію на невизначений термін.

На Харківщині ЗСУ вигнали російських окупантів з більш як 40 населених пунктів. На Херсонщині росіяни відійшли зі своїх позицій. З початку вересня понад 3 тис. кв. км території України звільнили від окупантів.

За 200 днів українські воїни знищили 52 650 російських окупантів, 4617 їхніх броньованих машин, 2154 танки, 213 гелікоптерів і 242 літаки.

Зараз ви читаєте новину «Путін ризикує зробити смертельну помилку: в ISW спрогнозували закінчення війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути