понеділок, 28 вересня 2020 21:44

Просто працюємо по системі НАТО — вдень та вночі, як готують стрільців-піхотинців
9

Курсанти повертаються після ознайомлення і обговорення з інструктором результатів стрільб
Фото: Анатолій Гаєвський
Пристрілка автомата АКС-74
Інструктор Андрій Загорницький проводить інструктаж курсантам перед відпрацюванням мішені на 100 метрів
Курсантка відпрацьовує вправу з “холощіння”
Стрільба по рухомих мішенях

08:30

Стрільбище у Навчальному центрі "Десна" на Чернігівщині. Інструктори завершують останні приготування, обговорюють плани на день. За 30 хвилин сюди прийде одна з рот Навчального центру, бійці-контрактники якої проходять курс молодого бійця (КМБ). Їм належить пройти оновлений курс підготовки стрільця-піхотинця.

У рамках оборонної реформи масштабні зміни торкнулись Сил спеціальних операцій, Десантно-штурмових військ та Морської піхоти. На якісно новий рівень вийшов у збройних силах снайпінг, з'явився новий вид високоточного стрільця — марксмен.

Сухопутні війська — найчисельніший і найпотужніший вид ЗСУ в силу свого масштабу змінюються менш помітно. Проте, модернізуються танки, з'явлються нові ракетні системи і системи залпового вогню, модернізуються і надходять нові БМП, БТР-и й автомобільна техніка.

За всією цією технікою стоїть солдат з автоматом, який окрім виконання специфічних функцій: механік-водій, навідник, оператор та інше — часто виконує роботу стрільця, або як вжилося в армійській розмові — піхотинця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські військові розпочали ракетні стрільби біля Криму

Раніше стрілецькій підготовці в піхоті приділяли не достатньо уваги. Але війна показала, що часто від навченості піхоти залежить доля операції і виживання підрозділу.

в механізовані підрозділи варто вкладати ресурси, вони спроможні успішно виконувати широкий спектр завдань

Навчання в рамках співпраці з союзниками показали — в механізовані підрозділи варто вкладати ресурси, вони спроможні успішно виконувати широкий спектр завдань.

Проте, такі курси є точковими і часто навіть у рамках однієї бригади рівень підготовки піхотинців у сусідніх батальйонах різний. Те, що впроваджують сьогодні в "Десні", є кроком у напрямку єдиного високого стандарту загальновійськової підготовки.

— Солдат повинен володіти індивідуальною зброєю, — говорить викладач циклу вогневої підготовки школи піхотинця, підполковник Ігор Безоглюк. — Незалежно, ти танкіст, зенітник, медик чи артилерист — повинен володіти усіма видами загальновійськового бою. Масштабні операції 2014-2015 років показали недостатню навченість особового складу і її наслідки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські ССО десантувались з америкаського конвертоплана Osprey

Підполковник Безоглюк у Десні з лютого 2019 року. До 2010-го служив у ЗСУ, з початком збройної агресії РФ воював у складі добровольчих підрозділів. З 2018-го служив в НГУ, був заступником командира окремого загону спецпризначення з бойової та спецпідготовки.

09:03

На стрільбище приходить рота курсантів. Бійців спочатку розділяють повзводно, потім інструктори взводи ділять на групи.

На полігоні різні взводи одночасно навчаються вправам. Розпочинають усі з "холощіння" — вироблення навички плавного спуску гачка. На газову трубку ставлять гільзу і плавно роблять спуск так, аби гільза залишилася на місці.

Автор: Анатолій Гаєвський
  Курсантка відпрацьовує вправу з “холощіння”
Курсантка відпрацьовує вправу з “холощіння”

— Заняття починаємо з пристрілки зброї на 25 метрів, — пояснює Андрій Загорницький, інструктор з вогневої та тактичної підготовки. — Кожна людина індивідуальна по своїх фізичних параметрах і має підігнати зброю під себе. Коли боєць збирає групу на 25 метрів, вносимо поправки і переходимо на дистанції 50 і 100 метрів. Якщо курсант показав задовільний результат на 100 метрів, він переходить на рубіж із дальністю мішеней 150-250 метрів: лежачи, з коліна та стоячи.

Після загального інструктажу курсанти отримують набої і йдуть до навчальних місць. Над стрільбищем свистять поодинокі постріли, а за пару хвилин стрілянина й геть не припиняється.

Ця система свого часу була реалізована для підготовки спецпризначенців американської поліції SWAT. Вона показала себе дуже результативно і її почали застосовувати для підготовки стрільців у всіх силових структурах США

— Ми не вигадували велосипед, просто навчаємо бійців по системі НАТО, — говорить керівник курсу Олексій В. — Ця система свого часу була реалізована для підготовки спецпризначенців американської поліції SWAT. Вона показала себе дуже результативно і її почали застосовувати для підготовки стрільців у всіх силових структурах США і в збройних силах відповідно. А звідти методика поширилась на усі держави-члени НАТО. Ми лише відкорегували її до застосування саме в Сухопутних військах ЗСУ і під використання різних типів автоматів АК. Вона затверджена командуванням і сьогодні вже стала типовою для підготовки стрільця у Сухопутних військах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Донбасі розмінували 12 ділянок, про які домовилася "нормандська четвірка"

Під наглядом інструкторів з курсантами працюють і майбутні сержанти-інструктори навчальних полків центру. Військовослужбовці одночасно засвоюють нові техніки стрільби і методику передачі набутих вмінь.

Автор: Анатолій Гаєвський
  Інструктор Андрій Загорницький проводить інструктаж курсантам перед відпрацюванням мішені на 100 метрів
Інструктор Андрій Загорницький проводить інструктаж курсантам перед відпрацюванням мішені на 100 метрів

— Нова система підготовки складніша і цікавіша, — каже Андрій Загорницький. — Більше теоретичних і практичних вправ. Після проходження курсу бійці їдуть у підрозділи, максимально володіючи індивідуальною зброєю, технікою стрільби. Курсанти, з якими ми сьогодні працюємо, проходять четверте заняття, і результат ви бачите на мішенях.

четверте заняття, і результат ви бачите на мішенях

Після відпрацювання кожного етапу вправи бійці йдуть до мішені і з інструктором обговорюють результати, слухають поради і зауваження.

Завершується заняття стрільбою по рухомих мішенях на відстані 200-250 метрів. Тут уже з кожним бійцем інструктор працює індивідуально, пояснює тонкощі. Не з першого разу, не без допомоги, але мішені вражають усі курсанти. Відпрацювання автоматичних цілей стане для них перепусткою до наступного етапу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський відвідав табір розвідників

Автор: Анатолій Гаєвський
  Стрільба по рухомих мішенях
Стрільба по рухомих мішенях

Коли останній курсант покидає стрільбище, інструктори беруться за сержантів, майбутніх інструкторів навчальних полків. Хлопці зі зброєю на "ти". Стрільба з різних положень, на ходу, з перепонами. Спостерігати за таким дійством — задоволення.

18:10

З сутінками на стрільбищі розпочинається друга частина занять. Курсанти освоять стрільбу по мішенях вночі з використанням нічного прицілу та без.

Автор: Анатолій Гаєвський
  Курсанти розглядають комплекс для стрільби вночі
Курсанти розглядають комплекс для стрільби вночі

Війна в Іраку 2003-го стала першою справді цілодобовою військовою операцією. Війська антиіракської коаліції мали достатньо різноманітних приладів і засобів для ведення бою у будь-яку пору доби та за будь-якої погоди. Це дало серйозну тактичну перевагу. Війська коаліції за добу просувались у глиб фронту на 200-250 кілометрів, коли оптимальними на той час вважались 20-50.

Нічні прилади у військах були не сильно розповсюджені, підрозділи несли втрати людьми, технікою і обладнанням. До того ж це сильно пригнічувало моральний стан бійців

Вторгнення українська армія зустріла оснащена нічною оптикою кінця Холодної війни. Росіяни ж мали значну перевагу в засобах нічного спостереження.

— 2015 року противник у Широкиному підходив на 200-250 метрів до наших передових укріплень і зі стрілецької зброї обстрілював позиції, — розповідає Ігор Безоглюк. — Нічні прилади у військах були не сильно розповсюджені, підрозділи несли втрати людьми, технікою і обладнанням. До того ж це сильно пригнічувало моральний стан бійців.

За словами фахівців, і на сьогодні паритету в оснащеності нічними засобами спостереження Збройні сили з бойовиками не досягли.

Інструктори обладнують автомат АК-74Н (автомат АК-74 із кріпленням типу "ласточкин хвост" для різних типів радянських прицілів) та контейнери з нічними прицілами НСПУ (нічний стрілецький приціл зразка 1970 року). До настання темряви кожний приціл пристрілюють до конкретного автомата.

На сьогодні паритету в оснащеності нічними засобами спостереження Збройні сили з бойовиками не досягли

Автор: Анатолій Гаєвський
  Пристрілка комлексу для нічної стрільби
Пристрілка комлексу для нічної стрільби

— В армії Росії вже є нові нічні приціли НСПУ-3 та 1ПН93, — розповідає інструктор. — Це оптика покоління 2+ і 3+. Вони дають кращу видимість на дальші дистанції. У нас же базовим нічником залишається радянський НСПУ.

З початком військової агресії РФ українські армійці різними способами намагаються покращити своє становище у темну пору доби. Найпопулярнішим є обладнання автомата/кулемета коліматорним прицілом та придбання пристрою нічного бачення (ПНБ). Вартість такого комплекту стартує від $1100 за ПНБ покоління 2+ і від $1700 за нічник 3+ покоління. Такі комплекти найчастіше можуть дозволити собі розвідники та інші бійці зі специфічними завданнями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ОБСЄ виявила танки окупантів за межами виділених місць зберігання

— Якщо порівнювати НСПУ і комплекс ПНБ-коліматорний приціл, я б віддав перевагу першому, — розповідає Ігор Безоглюк. - З нього можна впевнено вразити ціль на відстані до 600 метрів, ПНБ працює до 400 метрів. Є підприємства, які розробили проект модернізації НСПУ до рівня 2+ і 3. Це не дешево, в районі $1200. Я з ними ще не працював і у військах не бачив.

19:07

З настанням темряви на стрільбищі вимикають останні джерела світла. Курсантів знайомлять спочатку з принципом роботи самого НСПУ, а далі - практична стрільба.

Автор: Анатолій Гаєвський
  Вогонь в темряві по мішенях
Вогонь в темряві по мішенях

Довколишня темрява змушує всіх бути зібранішими і зосередженішими. В руках бойова зброя, а без допоміжного обладнання далі витягнутої руки нічого не видно.

Практична стрільба відбувається в два етапи, після першого боєць має можливість зробити роботу над помилками, внести поправки. Сьогоднішня стрільба для курсантів ознайомча і не остання, кажуть інструктори.

Противник боїться відкривати вогонь вдень. Вночі з'являється активність, рухаються диверсійно-розвідувальні групи

Нічні стрільби вкрай важливий елемент підготовки піхотинця, пояснюють військові. Після 2014-2015 років основну активність бойовики проявляють саме вночі.

— З часу першого перемир'я противник боїться відкривати вогонь удень, — розповідає інструктор. — Веде спостереження ОБСЄ, є системи відеофіксації. Вночі з'являється активність, рухаються диверсійно-розвідувальні групи, противник намагається розвивати систему спостережних постів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бойовики взялися проводити військові навчання

Останнє відділення курсантів покине стрільбище далеко за 23.00 інструктори ще обговорюватимуть сьогоднішні стрільби, результати і варіанти поліпшення своєї роботи.

Автор: Анатолій Гаєвський
  Вогонь в темряві по мішені
Вогонь в темряві по мішені

Безумовно, армія мусить технічно готувати себе до не лише оборонного, а й до наступального бою вночі. Середній вік НСПУ у військах 30-35 років, а термін його експлуатації — 7. Так, окремі зразки нового і модернізованого озброєння впритул наблизились і знаходяться на рівні світових зразків. Проте картина оснащеності таким обладнанням дуже строката. А масштабні нічні маневри можливі лише з якісним, сумісним обладнанням усього з'єднання в поєднанні з високими навичками особового складу.

Зрушення є, рано чи пізно вони дійдуть і до піхоти, а значить рядовий боєць має бути готовий, переконані в "Десні".

Допомоти українській армії можна ТУТ

Зараз ви читаєте новину «Просто працюємо по системі НАТО — вдень та вночі, як готують стрільців-піхотинців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути