Ексклюзиви
вівторок, 23 жовтня 2018 12:03

Показали арештоване судно, яке передадуть ВМС України
3

До складу Військово-Морських Сил ЗС України передадуть аварійно-рятувальний буксир проекту 2262 "Олександр Охрименко".

Судно належить Адміністрації морських портів України (АМПУ) та знаходиться в порту "Южний". Буксир знаходиться під арештом у рамках кримінального провадження, яке відкрили за фактом розкрадання коштів при здійсненні ремонту судна, передає "Думская".

Аварійно-рятувальне судно Олександр Охріменко
Фото: Думская
Аварійно-рятувальне судно Олександр Охріменко
Аварійно-рятувальне судно Олександр Охріменко

"2016-го АМПУ провела тендер з визначення підрядника ремонту судна. Перемогла компанія ТОВ "Міленіум Меритайм", яка зобов'язалася відремонтувати його за 49 млн грн. Після завершення ремонту АМПУ перерахувало гроші, але не всі – кілька мільйонів "зникли", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що 29 серпня 2017-го почалося досудове розслідування за фактом заволодіння та розтрати державних коштів в особливо великих розмірах.

"Реалізуючи злочинну схему, спрямовану на заволодіння державними коштами в особливо великих розмірах, частина зазначених коштів у сумі 5 мільйонів гривень було перерахована на банківські рахунки інших суб'єктів господарювання, які не чинили жодних послуг із ремонту морського судна-буксира "Олександр Охрименко", і далі через низку підприємств із ознаками фіктивності переведені в готівку і розподілені між учасниками протиправної оборудки", – йдеться в повідомленні прес-служби ГПУ.

Судно арештували. Не дочекавшись залишку грошей за фактично завершений ремонт, "Міленіум Меритайм" звернулося до Господарського суду з позовом про стягнення заборгованості та виграло судову справу. Обидві інстанції підтвердили: АМПУ заборгувало фірмі більше 3 млн грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Вільху" взяли на озброєння: коли ракетний комплекс з'явиться в ЗСУ

Замість виконання рішення суду і розплати з підрядником, Адміністрація вирішила передати судно військовим. Про це домовилися приблизно рік тому. Зараз процес вийшов на фінішну пряму.

Буксир побудований на сінгапурській судноверфі Keppel Fels для СРСР. Спущений на воду 1987-го як "Светломор-4". 1992-го його зарахували до складу експедиційного загону аварійно-рятувальних і підводно-технічних робіт Чорноморського морського пароплавства, а 2012-го судно отримало нове ім'я "Олександр Охрименко" і перейшло до складу Морської аварійно-рятувальної служби (МАРС). Пізніше буксир передали в розпорядження Адміністрації морських портів України.

Зараз ви читаєте новину «Показали арештоване судно, яке передадуть ВМС України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути