неділя, 04 березня 2018 18:29

"Поїхав назад і потрапив на підвал" - журналістка розповіла, як живуть переселенці

"Поїхав назад і потрапив на підвал" - журналістка розповіла, як живуть переселенці
Переселенці на блокпосту. Усе більше мешканців Лунанщини й Донеччини змушені повертатися на окуповані території через безробіття. Фото: YouTube

"Можу зізнатися: до війни я й не знала, що це таке - економити на їжі. Проте вчасно поїхала", - каже 48-річна Тетяна Заровна.

Gazeta.ua донецька журналістка розповіла, як живуть вимушені переселенці зі сходу України.

"На окупованому Донбасі під питанням право на життя. Багато моїх товаришів зникло без вісти. Не у всіх є здоров'я та гроші аби виїхати на підконтрольну територію. У мене в Києві була робота і друзі на перший час знайшли дешеву квартиру. А ось моєму товаришеві не пощастило. Потрапив "на підвал" до бойовиків, після звільнення виїхав з Донецька під Київ. Зупинився у родичів і одразу почав шукати роботу. За спеціальністю викладача не влаштувався, а працювати фізично не міг. Поїхав назад, бо в Донецьку залишилися "рідні стіни". Майже одразу знов потрапив до терористів. У списки на обмін його поки що не включили, хоча Ірина Геращенко про нього знає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Влада закріплює за переселенцями тавро "жебраків" - експерт

Нажаль, держава не допомагає переселенцям. Змушені сподіватися на себе. Грузія під час війни 2008 року дала евакуйованим і пільги, і житло. За гроші міжнародних фондів, які Україна отримує на потреби переселенців, можна було обладнати гуртожитки і забезпечити роботою. Замість цього депутати створили фонди та схеми, через які розкрадають ці кошти", - розповіла Тетяна Заровна.

З настанням холодів багато переселенців вимушені повертатися до своїх домівок в ОРДЛО. Про це під час опитування розповіли 70% респондентів-переселенців.

Зараз ви читаєте новину «"Поїхав назад і потрапив на підвал" - журналістка розповіла, як живуть переселенці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути