четвер, 22 серпня 2019 13:13

Перспективи мирного врегулювання на Донбасі можуть з'явитися у вересні

Перспективи мирного врегулювання на Донбасі можуть з'явитися у вересні
Результати зустрічі Сергія Лаврова та Гайко Мааса у Москві. Фото: Цензор.НЕТ

Німеччина очікує на початок мирних домовленостей на Донбасі після того, як буде сформований новий уряд України.

Про це заявив міністр закордонних справ Федеративної Республіки Німечиини Гайко Маас 21 серпня на зустрічі із Сергієм Лавровим у Москві, повідомляє DW.

Маас звернув увагу, що для мирного врегулювання на Донбасі необхідні конструктивні кроки з обох сторін.

"Звільнення українських моряків могло б стати важливим внеском Росії у мирне врегулювання на Донбасі", - зазначив німецький дипломат.

Лавров, відповідаючи на питання журналістів щодо істинності інформації про те, що російська влада може до кінця серпня звільнити затриманих у Керченській протоці українських моряків, відповів, що потрібна "клопітка робота на результат".

"Щоб просувати цю тему, потрібно домовлятися не тільки в принципі, але і погоджувати правові, технічні, організаційні аспекти", - заявив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Меркель повинна вказати Путіну його місце - посол

На запитання, чи продовжаться поставки газу Україною після 2020-го, Лавров заявив, що Україна сама відмовилася від купівлі газу у Росії. При цьому він назвав будівництво газопроводу "Північний потік-2" "суто комерційним проектом", який підвищить енергетичну безпеку Європи і "не задуманий для того, щоб завдати шкоди Україні".

Лавров зазначив, що в питанні поставок газу Україною після завершення будівництва "Північного потоку-2" є конкретні рішення, які дозволять зняти стурбованість, якщо цю тему не будуть намагатися політизувати.

У свою чергу, Маас заявив, що Німеччина закликає Росію та США продовжити термін дії Договору про скорочення стратегічних наступальних озброєнь (ДСНО або СНО-3), дія якого закінчується за 2 роки.

"Німеччина закликає, і цей заклик спрямований також на адресу США, зробити все, щоб договір СНО-3 був продовжений. Нас радує, що між Росією та США йдуть переговори про це", - сказав Маас.

Він зазначив, що НАТО не хоче нової ядерної гонки озброєнь, яка "була б небезпечною для багатьох людей, не тільки в Європі". У свою чергу, Лавров заявив, що Росія запропонувала США прийняти конкретні кроки для продовження СНО-3 і тепер чекає на відповідь Вашингтона.

Спецпредставник ОБСЄ у Тристоронній контактній групі (ТКГ) Мартін Сайдік вважає ефективним поточне перемир'я на Донбасі.

Зараз ви читаєте новину «Перспективи мирного врегулювання на Донбасі можуть з'явитися у вересні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути