Ексклюзиви
вівторок, 11 серпня 2020 18:38

"Оперували під ліхтарики 10 днів" - Яна Дугарь про бої за Авдіївку

"Оперували під ліхтарики 10 днів" - Яна Дугарь про бої за Авдіївку
Яна Дугарь: "Поки тривали бої за Авдіївську промзону, в нас була робота цілодобово". Фото: Анатолій Гаєвський, Gazeta.ua

32 поранених доставили у стабілізаційний медичний пункт в Авдіївці на Донеччині 1 лютого 2017 року. Бої за місто тривали з 29 січня по 9 лютого.

"Поки тривали бої, в нас була робота цілодобово, - розповідає військовий медик Яна Дугарь. Була медсестрою стабілізаційного пункту в Авдіївці з грудня 2016 року по березень 2018-го. - Пам'ятаю, ні в кого не було сигарет. Не могли вийти. Бо дуже багато поранених і великі обстріли. Зникло світло. Оперували під ліхтарики 10 днів. Якщо тяжке поранення - мінно-вибухове чи кульове, - вмикали маленький генератор, щоб подавати кисень через апарат штучної вентиляції легень".

Із мобільного госпіталю, що базувався в Покровську, персонал прикомандировували у три прифронтові пункти, де надавали первинну медичну допомогу. Це Селідове, Курахове, Авдіївка. Туди евакуйовували поранених із Пісків, Мар'їнки чи Авдіївки відповідно. Там стабілізували і відправляли бійців до Покровська. Звідти із дуже складними пораненнями далі - до Вінниці, Харкова, Києва, Львова, Дніпра.

"Стабілізаційний пункт базується у цивільній авдіївській лікарні, де є свої медсестри, санітарки, лікарі. Вони дуже допомагали, - пригадує Дугарь. - Критично не вистачало персоналу. За добу 1 лютого було 32 поранених. А нас прикомандированих четверо - я і троє лікарів. Анестезіолог, хірург і хірург-травматолог. Потім трохи підсилення дали. Приїхали госпітальєри, асапи (ASAP Rescue - волонтерська громадська організація, проводить рятувальні операції, - Gazeta.ua)".

Поранених бійців було так багато, що приймали їх не лікарі, а медична сестра Дугарь: "Довелося навчитися брати на себе відповідальність за життя інших. Тяжких - в операційну. Середньої тяжкості й легких - зробити перев'язку, тампонувати, подивитися, чи нема кровотечі. Тоді було за 40 хвилин відправила на евакуацію вісьмох поранених. Намагалися вивозити швидко, човниковим способом. Потрібен простір. Не знаєш, скільки буде людей. Траплялося привезли п'ятьох - і знов стільки ж.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Авдіївку ми заповзали. Коли виходили – бойовики боялися вистрілити в наш бік

Коли згадуємо бої за Авдіївку, дивуємося, як ми то зробили. На операційному столі не було жодного 200-го - навіть з ампутаціями кінцівок, із найтяжчими проникаючими пораненнями. Навіть ті, хто поступав із мінімальними життєвими ознаками, поїхали тяжкими, але стабільними".

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ В ІНТЕРВ'Ю ЯНИ ДУГАРЬ ЖУРНАЛУ "КРАЇНА"

Яна Дугарь має 8 добровольчих і державних нагород, зокрема орден "За мужність" третього ступеня.

12 грудня торік її заарештували за підозрою в убивстві журналіста Павла Шеремета. 20 липня 2016-го загинув внаслідок вибуху автомобіля в Києві. За версією слідства, Дугарь вела фотозйомку 15-18 липня поблизу місця злочину. П'ять місяців провела під домашнім арештом. У травні запобіжний захід змінили на заставу, але територіально мусить бути в Новомосковському районі Дніпропетровщини. Інші підозрювані у справі - лікарка Юлія Кузьменко, музикант і доброволець Андрій Антоненко - у слідчому ізоляторі понад 200 днів.

Зараз ви читаєте новину «"Оперували під ліхтарики 10 днів" - Яна Дугарь про бої за Авдіївку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути