Ексклюзиви
пʼятниця, 03 серпня 2018 09:01

"Операція тривала 3 тижні" - хронологія взяття селища на Луганщині
5

3 серпня 2018 року минув перший місяць, відколи українські військові взяли під контроль Золоте-4.

Цей населений пункт знаходився у так званій "сірій зоні".

Автор: facebook
  3 липня 2018 року військові офіційно оголосили, що взяли під контроль населений пункт у "сірій зоні" Золоте-4
3 липня 2018 року військові офіційно оголосили, що взяли під контроль населений пункт у "сірій зоні" Золоте-4

Золоте чи Золоте-4?

Місто Золоте розташоване у Попаснянському районі Луганської області. Воно складається з 5 районів. Золоте-1 (місцеві називають Карбоніт), Золоте-2 (Родіна), Золоте-3 (Стахановець), Золоте-4 (Партизанське) і Золоте-5 (Мар'ївка). У 2017 році населення міста Золоте складало 13957 жителів.

Золоте-4 знаходиться на лінії зіткнення, весь час обстрілювалося бойовиками.

Автор: facebook
  Під час операції жертв серед військових та цивільних не було
Під час операції жертв серед військових та цивільних не було

"Чотири роки війни влада була безсилою перед потоком контрабанди через Золоте-4. Це був контрабандний рай торгівлі з окупантом. Сьогодні перекриті всі шляхи до населеного пункту. Аби повернути Золоте під український прапор без жертв, знадобився тактичний маневр. Українські захисники поступово, наче обіймами, оточували селище", – розповіли у штабі.

Військові стверджують, що до них надійшла команда зачистити Золоте-4, проте не все, а окремі вулиці. Потім вийти за межі населеного пункту та облаштувати нові позиції.

Коли українські військові ввійшли до населеного пункту, бойовики почали чинити опір, але його вдалося погасити.

Автор: facebook
  Військовий встановив український прапор над адмінбудівлею в Золотому-4
Військовий встановив український прапор над адмінбудівлею в Золотому-4

"Перемога дасться не тільки військовим шляхом, а й переконанням сердець місцевого населення. Вони переконуються самі, передають своїм родичам за лінію розмежування. Це пришвидшує нашу перемогу. Подекуди відвоювати людські серця краще тракторами, аніж танками", – підсумував заступник командувача ООС Олександр Голоднюк.

Втрат серед українських військових чи з боку цивільних тоді не було.

Золоте-4 бійці ООС взяли під контроль без порушення "Мінська". Для ЗСУ контроль на цьому напрямку важливий з точки зору тиску на угруповання ворога в Первомайську. Попереду бої за Золоте-5.

У звільненому населеному пункті жителі скаржилися щодо життєзабезпечення селища. Просили відновити роботу поштового та банківського відділень для прийняття комунальних платежів та інших виплат; забезпечити вугіллям; відремонтувати лінії електропередач; відкрити КПВВ Золоте; побудувати дитячий спортивний майданчик; відремонтувати дороги.

У свою чергу, перша віце-спікерка Верховної Ради Ірина Геращенко запевнила, що про відкриття КПВВ 25 липня говоритиме у Мінську.

Нова поліція, яка прибула у колишню "сіру зону", заявила про проведення слідчих дій і перезахоронення місцевого мешканця Золотого-4, який загинув у 2014 році.

10 липня російські найманці, нехтуючи "хлібним перемир'ям", обстріляли житлові квартали нещодавно взятого під контроль ЗСУ селища. Обстріл вівся з пункту Золоте-5. Зруйновані подвір'я у центрі селища. Жертв серед цивільного населення вдалося уникнути.

Автор: facebook
  Військово-цивільне співробітництво (СІМІС) спільно з правоохоронцями допомагають ліквідовувати наслідки обстрілу бойовиками 10 липня населеного пункту
Військово-цивільне співробітництво (СІМІС) спільно з правоохоронцями допомагають ліквідовувати наслідки обстрілу бойовиками 10 липня населеного пункту

Групи цивільно-військового співробітництва та правоохоронці оперативно надали допомогу постраждалим мешканцям.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бойовики обстріляли нещодавно звільнене Золоте

17 липня близько 8 ранку внаслідок обстрілу бойовиками селища Золоте-4 у Попаснянському районі загинув військовий 40-річний Іван Мельник.

Автор: facebook
  Біля Золотого-4 17 липня загинув військовий 40-річний Іван Мельник
Біля Золотого-4 17 липня загинув військовий 40-річний Іван Мельник

"Служив на контракті у 14-й окремій механізованій бригаді. Це була його не перша ротація на Схід. До цього Іван Іванович був мобілізований і воював у складі Національної гвардії. Повернувся додому, підписав контракт і далі поїхав захищати Україну від окупантів", - розповіла координаторка Центру допомоги учасникам АТО у Хмельницькій області Наталія Дзекар.

Одним із головних питань є розмінування прилеглої до селища території.

"Процес із розмінування вже почався. Зокрема, Об'єднаними силами вже розміновані місцеве кладовище та більшість доріг", - сказав заступник командувача Об'єднаних сил генерал-майор Олександр Голоднюк.

3 тижні тривала активна фаза операції з повернення населеного пункту Золоте 4 (колишнє Партизанський) під контроль ЗСУ. Бойовики неодноразово заявляли про те, що вони ніби взяли під контроль міст, по якому проходить дорога на Первомайськ, то ніби саме селище.

Зараз ви читаєте новину «"Операція тривала 3 тижні" - хронологія взяття селища на Луганщині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути