Ексклюзиви
понеділок, 10 січня 2022 11:04

Окупанти кинули за ґрати 20-річного українця з вадою серця і тримають майже два роки

Окупанти кинули за ґрати 20-річного українця з вадою серця і тримають майже два роки
Українця Богдана Максименка майже два роки незаконно утримують в Західній виправній колонії № 97 на Донеччині. Окупаційна влада обвинувачує його за кількома статтями, зокрема у "закликах до екстремістської діяльності". Фото: t.me/denisovaombudsman

Українця Богдана Максименка майже два роки незаконно утримують в Західній виправній колонії №97 на тимчасового окупованій території Донецької області.

Він має вроджену ваду серця і його стан гіршає щодня, повідомила омбудсмен Людмила Денісова в Telegram.

10 квітня 2020 року додому до 20-річного Богдана прийшли люди у військовій формі без розпізнавальних знаків. Після обшуків вилучили техніку, а хлопця забрали. 73 доби рідні не знали про його місце перебування.

"Богдан ніколи не приховував своєї громадянської позиції та засуджував російську агресію проти України. За місяць до затримання він написав допис у Facebook: "Є речі, заради яких можна витерпіти все, адже є ми - українці, і є наша велика родина - вся Україна", - розповіла Денісова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ноги почорніли від звірських знущань: українська бранка бойовиків у важкому стані після катувань

Згодом з'ясували, що Богдан перебуває в Макіївці, у СІЗО так званого міністерства держбезпеки ДНР, яке розташоване на території колонії №97.

Усі дні затриманий не мав життєво необхідних ліків, хоча він інвалід II групи через вроджену ваду серця.

"У виправній установі кваліфіковану медичну допомогу йому не надають. З огляду на критичний стан здоров'я Богдана Максименка наполягаю на його негайному звільненні", - додала Денісова.

Окупаційна влада обвинувачує Богдана за кількома статтями, зокрема в "закликах до екстремістської діяльності".

Людмила Денісова просить керівництво Міжнародного комітету Червоного Хреста України й координатора ОБСЄ втрутитися в ситуацію.

Окупанти на Донеччині незаконно утримують у слідчому ізоляторі українця 35-річного Станіслава Боранова. Йому повністю змінили паспортні дані, щоб ніхто не міг його ідентифікувати.

У рідних немає жодного зв'язку зі Станіславом. Вони не бачили його понад три роки. Єдине, що їм відомо - про жорстоке катування, якого зазнав Станіслав на території секретної в'язниці "Ізоляція" в Донецьку.

Зараз ви читаєте новину «Окупанти кинули за ґрати 20-річного українця з вадою серця і тримають майже два роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути