пʼятниця, 19 лютого 2021 16:37

Оголошувати війну ядерній Росії - самогубство для України

Україна не може відкрито воювати з Росією. Економічне протистояння призведе до погіршення відносин з міжнародними партнерами.

Припиняти торгівлю з Росією ми могли 2014-го, чи у 2019-му році, коли продовжили контракт на транзит російської нафти через нафтотранспортну систему України до Європи, розповідає в інтерв'ю Gazeta.ua політолог Віктор Таран.

Автор: Українське радіо
  Віктор Вікторович Таран — український політолог, публіцист, громадський діяч, голова Центру "Ейдос", син політика Віктора Тарана та брат політолога Сергія Тарана
Віктор Вікторович Таран — український політолог, публіцист, громадський діяч, голова Центру "Ейдос", син політика Віктора Тарана та брат політолога Сергія Тарана

Що може значити фраза голови Тристоронньої контактної групи Леоніда Кравчука "визнання всіма без винятку, що ми у стані війни, у нас іде війна, ми даємо відсіч агресору, і будь-які питання ми розглядаємо крізь призму війни"?

Вона дивна, бо він нічого нового не сказав. Можна подивитися рішення та ухвали парламенту минулого скликання, в яких ми визнавали факти російської агресії, резолюції наших міжнародних партнерів Європарламенту та ООН, які визнають факти російської агресії.

Які це буде нести наслідки для України?

На державному рівні — указ, рішення ВР, чи це оголошення воєнного стану, чи це анонс нового.

Оголошення війни буде нести для нас великі ризики та проблеми. Як тільки ми оголосимо Путіну війну, то будемо зобов'язані перекрити транзит газу до ЄС. В цьому разі першими, хто нам передзвонить, будуть Ангела Меркель та Еммануель Макрон, і вони по голівці не погладять. Після цього Німеччина матиме залізний аргумент щодо запуску Північного потоку-2.

По-друге: оголошувати війну ядерній державі... Це самогубство, бо Росія зможе повноцінно ввести свої війська, які ми не зможемо стримати.

Які наслідки має для України оголошення війни?

Якщо подивитися на розташування баз РФ, то побачимо, що увійдуть на Харків знищивши танковий завод. Логічно, що введуть війська з Донбасу. Пєсков вже заявив, що росіяни будуть "захищати своїх громадян", а ми не забуваємо, що жителі тих територій взяли російські паспорти.

І останнє — це вторгнення з Криму на Одесу та Маріуполь задля захоплення Приазов'я та розблокування Північно-Кримського каналу.

Ми, на жаль, не маємо технічних можливостей, щоби протистояти такому потужному удару.

Автор: АрміяІнформ
  Україна давно визнала Росію агресором
Україна давно визнала Росію агресором

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Влада демонструє безпорадність - Тука

А якщо припинити будь-які економічні відносини з РФ: закриємо Сбербанк, заборонимо їздити нашою територією, літати над нашим небом, позакриваємо російські мережі магазинів та корпорацій?

Ми не можемо цього зробити, бо люди не підтримують. Якщо ми перекриємо це все, то завдамо удар по власному бізнесу. Це треба було робити у 2014-му році. Якби ми припинили співпрацю з РФ 7 років тому, то мали б кращу ситуацію.

Як заяви Кравчука впливають на наш міжнародний імідж?

Вони їх не сприймають, бо мають тісні економічні зв'язки, а ми в пастці Мінських угод. Від самого Мінську не зможемо відмовитися, бо з РФ знімуть санкції.

Всі розуміють, що конфлікт заморожений, а заяви Кравчука сприймають наче жарти. Це нормально, бо Леонід Макарович робить нелогічні заяви.

Голова української делегації в Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук планом "Б" назвав визнання того, що на Донбасі йде війна.

"Про цей план" Б "я вже чую не один місяць і навіть рік. Думаю, що основою має бути одне - визнання всіма без винятку, що ми воююча країна, у нас іде війна, ми даємо відсіч агресору, і будь-які питання ми розглядаємо крізь призму війни. Це і буде план "Б", - сказав він в ефірі програми "Право на владу" на каналі "1+1".

Зараз ви читаєте новину «Оголошувати війну ядерній Росії - самогубство для України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути